Lifestyle Putovanja

Top 5 ideja za romantično vikend putovanje u Vojvodini ove jeseni

Iako su leto i sezona odmora završeni, to nije razlog da se na sličan način  ne uživa i tokom jeseni. Evo predloga za interesantno vikend putovanje u Vojvodini.

Čari naše ravnice dugo su bile pomerane u stranu, ali čini se da Vojvodina poslednjih godina polako izbij na zasluženu pozicijuna listi turističkih dragulja Srbije i ovog dela Evrope.

Ako se pitate zašto smo baš Vojvodinu izabrali kao predlog za jesenje vikend putovanje, odgovora je više. Blizu je. Nije skupo. Izlasci i zalasci sunca su potpuno jedinstveni. Duh tradicije je svuda. Na tenane je, pa sve se kusa duže – i hrana i atmosfera i ljubav i lepota. Romantično je.

Evo naših “must visit” 5 ideja za vikend putovanje u Vojvodini.

Svi ti vojvađanski dvorci

Može li biti romantičnije od obilazaka velelepnih dvoraca u kojima su, u velikoj raskoši, živele plemićke porodice? Njihovi parkovi svedočili su velikim i često nesrećnim ljubavima, a u predivnim dvoranama su održavani balovi na kojima su nastupali najveći kompozitori tog doba (18.,19. i 20. vek).

U Vojvodini se nalazi preko 70 dvoraca, od kojih su neki pod zaštitom države, dok su drugi pretvoreni u hotele.

Naš je predlog da se smestite baš u jednom od njih i odatle krenete u pohod najfotogeničnijeg i najromantičnijeg putovanja.

Na ovom linku naći ćete interaktivnu mapu sa svim dvorcima u Vojvodini, a pošto ih je previše, mi izdvajamo nekoliko najvažnijih, najlepših ili najinteresantnijih.

Dvorac Fantast u Bečeju – Sazidao ga je Bogdan Dunđerski, a kapelu u sklopu dvorca oslikao je Uroš Predić. Dvorac pleni svojom veličinom i lepotom, a možda je i jedan od najbolje očuvanih i održavanih zdanja ovog tipa u Vojvodini. Fantast je danas luksuzni hotel, sa propratnim sadržajem i mnoštvom aktivnosti. Otvoren je za posetioce, a čak ima i kustosa koji će vas rado upoznati sa istorijom dvorca i porodice Dunđerski.

Dvorac Špicerovih u Beočinu – Njega preporučujemo kao obaveznu destinaciju, dok još možete da ga vidite. Dok se nije potpuno urušio. Nažalost, gradske, pokrajinske i državne institucije nisu uradile gotovo ništa da sačuvaju ovo veoma značajno istorijsko zdanje i jedinstveno arhitektonsko remek delo u Srbiji. I pored ruiniranosti, lepota je evidentna, ali budite pažljivi. Ne preporučuje se ulazak u dvorac.

Dvorac Kapetanovo kod Starog Leca – Župan Botka Bela je pre skoro 120 godina sagradio dvorac kaptanovo koji više liči na srednjevekovno utvrđenje, nego na dvorac i raskošni plemićki dom. Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja i iako je zatvoren za posetioce, to ne sprečava insta-influensere da ga posećuju često i u velikom broju. Fotografije sa njim u pozadini su zaista fantastične.

Vila Lujza na Paliću – Zaista je romantična, liči na mistični zamak. Datira još s kraja 19. veka i dominira paličkom obalom. Reč je o luksuznom hotelu, u centru velikog parka koji okružuje Palićko jezero.

Otkrijte Kovačicu

Kovačica je nepravedno zapostavljena u masovnom turizmu. Ovo selo nazivaju “Vojvodinom u malom” , ali i “Metropolom naive”.

Vikend u ovom mestu može biti prijatno iznenađenje s obzirom na bogatu turističku ponudu – galerije, muzeji, crkve, etno domovi i različite manifestacije koje su organizovane tokom cele godine. Smeštaj i hrana su na odličnom nivou. Slikarstvo i naivna umetnost su ovde toliko razvijeni, da je Kovačica popularnija u inostranstvu nego kod nas.

Drugačija od svih sela koje ste ikad posetili, Kovačica je odličan izbor za vikend putovanje.

Salaši i etno kuće

Ako želite mir, odmor i “komad” seoske idile, onda su salaši i etno kuće pravi izbor. Njima se Vojvodina posebno diči, a u poslednje vreme upravo seoski turizam doživljava pravu ekspanziju u našem kraju.

Salaša zaista ima mnogo, izdvojili smo za vas dva – Banatski salaš u Idvoru i Dida Hornjakov Salaš u Somboru.

Etno kuće, pored ravnice i salaša, unose neodoljivu romantiku u predeo Vojvodine. Ima ih zaista mnogo, ali izdvajamo za vas nekoliko: Bapina baza u Vrbasu, Brvnara u Bačkom Jarku, Margarita u Apatinu, Đeram u Mokrinu, Etno kuća u Deronjama, Etno naselje Vrdnička kula, Rumunska etno kuća u Uzdinu i mnoge druge.

Aktivan odmor u Vojvodini

Ako se pecanje aktivnošću može nazvati, onda Vojvodina obiluje mestima koja su idealna za “aktivan” odmor. Šalu na stranu, naša ravnica je raj za pecaroše, ali ima i mesta koja bi mogla iznenaditi one najteže adrenalninske zavisnike.

Lov, ribilov, biciklizam, ekstremni sportovi su samo neke od mnogobrojnih atrakcija, koje ravnica nudi na tacni.

Reka, kanala jezara i lovišta ima više nego dovoljno,na vama je samo da odaberete grad ili selo sa aktivnim ribolovačkim il lovačkim društvima.Oni će vas uputiti ili vam predložiti neke od svojih programa.

Peintball u Adi kod naselja Gunaraš je odličan izbor za veća društva željna akcije i avanture. Za adrenalinske “zavisnike” interesantan bi mogao biti paraglajding u Beočinu.

Uz kamin u brvnari na Fruškoj gori

Ne trba otići 300 kilometar daleko u brda i planine, da bismo uživali u netaknutoj prirodi, autentičnom planinskom ambijentu i uz zvuk pucketanja vatre.

Sve to imamo u Nacionalnom parku Fruška gora, koji obiluje smeštajnom ponudom. Pošto smo napravili predloge za romantičan vikend, ovoga puta predlažemo da za bazu na Fruškoj gori izaberete neku od brvnara sa kaminom.

Nakon dugog i aktivnog dana, u kom možete uživati u nezahtevnim, a prelepim hiking stazama, nezaboravnim vidikovcima ili u obilasku vanvremenskih manastira, na kraju dana, opustite se uz čašu vina i zvuk pucketanja vatre.

Jesen je posebna na Fruškoj gori. Nemojte je propustiti.

Imate li vi  ideja za romantično viklend putovanje u Vojvodini? Pišite nam, rado ćemo ih ubaciti na ovaj jedinstveni spisak.

Vojvodina – 10 mesta koja morate posetiti

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Draga Ana, fotografija ispod naslova “Dani grožđa u Vršcu” nije sa te manifestacije već sa “Smederevske Jeseni” koja se održava u Smederevu (vidi se tvrđava u pozadini) 🙂

    Pozdrav!

160 Shares
160 Shares
Share via
Copy link