Putovanja Vojvodina

10 najpoznatijih znamenitosti Vojvodine koje niko ne bi smeo da zaobiđe

Kada su u pitanju najlepša mesta u Vojvodini, njih ima i previše da bi sva mogla da stanu u jedan tekst, ali mi smo se potrudili da vam izlistamo neke od najlepših i najznačajnijih znamenitosti Vojvodine, što uključuje znamenitosti u okviru najlepših vojvođanskih gradova kao što su Novi Sad, Sombor ili Sremska Mitrovica, arheološka nalazišta, dvorci, ali i prirodne lepote Vojvodine.

U slučaju da ste se uvek pitali šta videti u Vojvodini, i odakle da počnete, naročito ako ne živite u ovom delu naše zemlje i voleli biste da ga upoznate. Iznajmljivanje automobila je odlična opcija da organizujete sopstveni road trip i posetite sva ova mesta, a ako vas ima više i odlučite se za kombi prevoz putnika biće još lakši.

1. Petrovaradinska tvrđava

tvrdjava-novisad-vece
Foto: Aleksadndar Milutinović ©

Kada kažemo Novi Sad, definitivno jedna od prvih stvari na koje pomislimo jeste simbol ovog grada, a to je Petrovaradinska tvrđava. Čak i kad je u pitanju turizam u Vojvodini, Petrovaradin predstavlja jednu od omiljenih destinacija, ne samo zato što je svakog jula domaćin Exita, već i zato što predstavlja jedno od najznačajnjih obeležja srpske istorije.  

Gradnja ove tvrđave je trajala 88 godina do 1780. godine, a građena je za vreme vladavine austrijskih careva Leopolda I, Josifa I, Karla IV, Marije Terezije, a graditelji su bili sva ugledna imena austrijske carevine. Posebno je značajno i zanimljivo podzemlje sa 16 km dugim hodnicima, čije se razgledanje preporučuje uz stručne vodiče Muzeja grada Novog Sada.

2. Zgrada Bačko-Bodroške županije

sombor gradska kuca

Najpoznatija, i potencijalno najlepša  zgrada u Somboru karakteristična je po tome što u njoj ima soba koliko jedna godina ima dana. Poznata je i po brojnim umetničkim delima koja se čuvaju u njoj, kao što je recimo čuvena slika Ferenca Ajzenhuta “Bitka kod Sente”, naslikana na 28 m2 platna.

Zgrada županije je sama po sebi izuzetno lepa, pri čemu današnji izgled duguje budimpeštanskom arhitetkti Đuli Partošu, koji je napravio projekat prema kome izvršena dogradnja i prepravka fasade, a izgradnjom novog krila zgrada je dobila zatvorenu kvadratnu osnovu sa centralnim atrijumom.

3. Sirmium

Sirmium

Sirmium je najpoznatije arheološko nalazište na tlu Vojvodine, i jedno od najbolje iskopavanih i očuvanih. Nalazi se u okviru grada Sremska Mitrovica, dok je Sirmium bio jedna od 4 prestonice Rimskog carstva, i stoga prava metropola u vreme IV veka. U tom periodu ovaj grad je imao sve odlike prestonice, poput foruma sa javnim zgradama, amfiteatar, hipodrom i carski dvor sa bazilikom.

Takođe, Sirmium je bio glavni grad prefekture Ilirik i provincije Panonija Sekunda. Ono što su arheološka iskopavanja pokazala jeste pre svega da je grad bio prostran, okružen bedemima i rovovima unutar kojih se nalazila carska palata. Danas je na ovom mestu arheološki muzej u kom se na licu mesta mogu videti brojni mozaici koji su prekrivali pod palate.

Kako je Bosanac potpuno obezvredio neprocenjivo turističko nalazište

4. Dvorac Kraja Pala

kastel

Ovaj dvorac je poznatiji kao Kaštel, i nalazi se u centru Bačke Topole, pored katoličke katedrale. Sagrađen je 1806. godine za barona Kraj Pala, i namenjen za stanovanje njegove porodice. Ovaj dvorac je koncipiran tako da izgleda kao poznobarokna samostojeća zgrada, sa glavnom fasadom i prozorima koji gledaju prema ulici.

Pored dvorca se, na istom imanju, nalazi i već pomenuta katedrala, najviša u jugoistočnoj Evropi, i druga po visini u Evropi generalno. Kraj Pala je finansirao izgradnju ove katedrale u čiji je temelj uzidnao njegovo srce doneto u srebrnoj kutiji iz Pešte, gde je baron i poginuo. Ovaj dvorac je proglašen za spomenik kulture, a danas su u njegovom okviru i galerija i Zavičajni muzej, pa definitivno ne propustite da ga posetite.

5. Basijana

basijana

Kada su u pitanju još neke arheološke znamenitosti Vojvodine, ili pak Srema, defiitivno ne propustite da posetite Basijanu, koja se nalazi nedaleko od Donjih Petrovaca kod Rume. Basijana je bila najveći rimski grad u Sremu posle Sirmijuma. Sam lokalitet se danas nalazi pod zaštitom države i predstavlja jedno od arheoloških nalazišta od izuzetnog značaja.

Ovaj grad je osnovan u I veku, a u II je dobio status municipijuma. Postojao je do IV veka, a današnji otkriveni ostaci su bedemi ojačani kulama, tri kuće od kamena i opeke, zajedno sa sistemima za kanalizaciju, podnim mozaicima i zidnim freskama.

6. Dvorac porodice Stratimirović-Dunđerski

dvorac dundjerski

Kada su u pitanju najlepša mesta u Vojvodini, onda definitvno morate posetiti dvorce porodice Stratimirović-Dunđerski. Ovaj kompleks u Kulpinu se sastoji iz dva dvorca koji su prvobitno izgrađeni za porodicu Stratimirović, u čijem vlasništvu su bili oko 120 godina. Nakon njih, dvorac je kratko vreme bio u valsništvu Mateje Semza od Kajmonike, nakon čega je prodat Lazaru Dunđerskom, kada je dosta toga urađeno po pitanju razvoja i modernizacije poljoprivrede u ovom mestu.

Objekti su građeni krajem XVIII i početkom XIX veka, a 1745. je Marija Terezija poklonila porodici Stratimirović posed za njihove zasluge u ratu protiv Turaka na starni Austrije, na kom će oni kasnije izgraditi dvorce. Stilski i vremenski obe građevine pripadaju epohi klasicizma.

7. Put vina

vinograd put vina

Put vina vas vodi na Frušku Goru u Sremu, gde u jednom od preko 60 različitih vinskih podruma možete probati najrazličitija vina privatnih proizvođača. Popularna su bermet i ausbruh, veoma jaka i aromatična vina, i neoplanta, autentično aromatizovano vino koje se u ovom kraju može naći u podrumu u Čereviću.

Vinogradarstvo u Sremu je inače jedno od najastarijih u Evropi, i potiče iz vremena kad je prvi čokot zasadio rimski car Probus iz Sirmiuma. U ovom području, vinogradarska zemlja se nalazi na kosim terenima, platoima i obroncima Fruške Gore, a blagotvoran uticaj na njih ima i reka Dunav.

Rečnik vojvođanskih izraza – jer retko ko razume bakandža, andrak, drtina…

8. Gomolava

gomolava

Gomolova predstavlja praistorijski arheološki lokalitet koji se nalazi kod Hrtkovaca, nedaleko od Rume, na levoj obali Save. Lokalitet je višeslojno nalazište koje obuhvata kasnovinčanske slojeve, preko eneolita i ranog bronzanog doba, do gvozdenog doba, a reč je o naselju tipa tel.

Iskopavanje na ovom lokalitetu započeto je 1904. godine i u prekidima se nastavilo do danas. Iako se ovaj lokalitet nalazi pod zaštitom države kao arheološko nalazište od izuzetnog značaja, i dalje je jako ugroženo od strane reke Save, naročito u doba visokog vodostaja.

9. Vladičanski dvor

vladicin dvor

Ovaj dvor se nalazi na samom kraju Zmaj Jovine ulice u Novom Sadu, i predstavlja jedno od najvrednijih arhitektonskih dela u Novom Sadu. Ova palata izgrađena 1899. godine po drugi put, i tada je ovaj grad dobio jednu atraktivnu, ali i do dan danas tajnovitu palatu.

Njen neobičan izgled je nastao kao posledica uticaja pravila koja su bila ustanovljena u bečkom klubu profesora Teofila Hanzena, čiji je član bio i arhitekta Vladimir Nikolić koji je, i izradio projekat. Fasada je pored simbioze vizantijskih i orijentalnih dekorativnih elemenata, poprimila i elemente srpskih srednjovekovnih manastira.

10. Bačka tvrđava

backa tvrdjava

 

Reč je o srednjovekovnoj tvrđavi u blizini grada Bača, koja spada u najznačajnije znamenitosti Vojvodine. Iako nije direktno pozicionirana na Dunavu, ubraja se među dunavska utvrđenja pošto se nalazi u slivu Dunava. Tvrđava takođe spada u takozvane vodene gradove jer je sa svih strana bila opasana rekom, a prilaz je bio omogućen pokretnim mostom.

Prvi pisani tragovi o ovoj tvrđavi potiču iz vremena Justinijana I, kada car pominje Bač u svojim pismima 535. godine, a zna se da je 873. godine bio avarsko utvrđenje, a svoj konačni izgled koji poznajemo danas dobija u XV veku, nakon nastanka zamka u XIV, za vreme vladavine ugraskog kralja Karla Roberta.

Sva ova mesta su pre svega od neverovatnog kulturnog značaja ne samo kao znamenitosti Vojvodine, već od instrumentalnog značaja kad je u pitanju turizam u Vojvodini, zbog čega nikako ne smete propustiti da ih posetite i istovremeno naučite nešto novo.

Život u Petrovaradinu, nekad i sad

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

810 Shares
810 Shares
Share via
Copy link