Svet

Kanađani će do kraja 2021. zabraniti plastične kese, slamke i štapiće

Vlasti u Kanadi donele su odluku da od kraja 2021. godine u ovoj državi bude zabranjena upotreba šest predmeta od plastike koji se masovno koriste, a izuzetno teško se recikliraju. Uz omraženje plastične kese, tu su i slamke i štapići za jednokratnu upotrebu.

Vlada Kanade je priznala da u ovoj oblasti kasni sa razvijenim zemljama Evrope, ali da su na iskustvima Velike Britanije puno toga naučili.

Kanada do kraja 2021. godine najpre planira da zabrani šest plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, koji su štetni za životnu sredinu i teško se mogu reciklirati. Ti predmeti će biti plastične kese, slamke, štapići, podmetači za čaše, posude i pribor za jelo, rekao je kanadski ministar životne sredine Džonatan Vilkinson, prenosi N1.

„Priznajem da nismo avangarda u svetu u toj oblasti. Tako su postupile mnoge evropske zemlje, među kojima i Velika Britanija, i sigurno je da smo nešto naučili od njih“, rekao je kanadski ministar.

Kanađani svake godine naprave tri miliona tona plastičnog odpada, od kojih 15 milijardi kesa, naveo je Vikilson i dodao da samo devet odsto tog odpada može da bude reciklirano a ostalo završi na nekim deponijama ili u prirodi.

Francuska je prva zemlja sa zakonom koji štiti decu jutjubere

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link