Magazin Svet

Naučnici prikačili GoPro kamere na grupu delfina i snimili jezive detalje o tome kako se hrane

delfini1
Foto: Ridgway et al.

Nije preterano reći da je reč o najčudnijoj studiji objavljenoj 2022. godine. Naučnici su pričvrstili GoPro kamere na tela šest delfina koje je obučavala američka mornarica i snimili ih kako love hranu i jedu svoj plen u jezivim detaljima.

Prema studiji, želeli su da saznaju više o tome kako ovi sisari love i jedu.

Naučnici su ranije izneli dve suprotstavljene pretpostavke o tome kako se delfini hrane. Smatrali su da ovi sisari ili jure plen, odnosno plivaju brže od njih i grabe ih čeljustima; ili imaju mehanizam takozvanog „usisnog hranjenja“, pri čemu ovi predatori pomeraju jezik i šire grlo kako bi stvorili negativan pritisak i tako usisali plen.

Autori studije, koja je objavljena u sredu u časopisu PLoS ONE, odlučili su da utvrde koji metod su delfini zapravo koristili.

„Zvuk i video zajedno nikada ranije nisu korišćeni za posmatranje ponašanja delfina“, napisali su autori studije, prenosi Telegraf.rs.

Ovo je odlomak koji objašnjava kako je zastrašujuće izgledao i zvučao GoPro snimak lova delfina:

„Cviljenje se nastavilo kako je delfin uhvatio plen, manipulisao i progutao ga. Ako bi riba pobegla, delfin je nastavljao sa poterom i zatim bi se čuo niz sonarni „klikova“. Tokom samog hvatanja ribe, usta bi im se raširila i otkrila skoro sve zube. Grlo se proširilo prema spolja. Ribe bi pokušale da pobegnu čak i u ustima delfina, ali se uvek činilo da ih je delfin samo usisao“.

Kamere su tako bile postavljenje da smo imali pogled na oko i bočnu stranu delfina i videti jednom je dovoljno. Ovo nisu životinje iz bajki, već zastrašujući predatori koje izgleda uzbuđuje potera za plenom.

Naučnici kažu da je uvek bilo očigledno kada su delfini identifikovali svoju sledeću metu: životinje su brže plivale, a čak su se i otkucaji njihovih srca čuli na snimcima.

Istraživači su otkrili da delfini uglavnom usisavaju svoj plen, tako da je njihova studija bila uspešna po tom pitanju.

GoPro kamere su takođe snimile delfina koji jede morske zmije, što nikada ranije nije primećeno: „Primetno je da je jednog dana delfin Z lovio 8 morskih zmija. Usisao bi ih, malo mrdao glavom i progutao“.

Delfini su surovi predatori koji siluju i napadaju ljude, nisu ljupki kako ih zamišljamo (VIDEO)

Izvor: telegraf.rs

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

17 Shares
Share via
Copy link