Lifestyle Magazin

Kako da pripremite dom za prolećnu sezonu

Izgleda da je zima konačno rešila da se povuče i otvori vrata dugo očekivanom proleću. Proleće je, moglo bi se reći, već tu iza ugla. Čeka da napokon zasija punim sjajem. Osim što smo mi ljudi proveli dane u hibernaciji, i naša je okolina trpela snažni stisak zimske pesnice. Zato sada, kada nam se vraćaju ptice selice, treba razmisliti o tome, kako ćemo naš kutak pretvoriti u mesto za meditaciju i uživanje u divnim, suncem okupanim danima. Preporučujemo vam da svoj dom i okolinu sredite tako da iz njih možete crpeti maksimum pozitivne energije. Jer će vam ta energija svakako u danima koji slede biti glavni pokretač. A odakle da počnemo? Pa, evo nekoliko saveta.

Ako živite u kući sa dvorištem – počnite od eksterijera

Sigurno je da je vaše dvorište trpelo više „udara i šamaranja“ od mraza i studa. Da biste uživali u čarima proleća, logično je da uređivanje otpočnete od spoljašnosti. Uređenje dvorišta je veoma važno ukoliko želite da proleće provedete napolju. Popravite baštenski nameštaj što će vam omogućite da u vrtu možete okupiti društvo. Baštenske garniture i nameštaj učiniće da vam dvorište izgleda lepše, a moći ćete da se opustite uz dobru knjigu, čašu vina ili laganu večeru. Taj kutak u dvorištu će vama, vašoj porodici i vašim prijateljima biti omiljeno mesto okupljanja, od prvih prolećnih dana do jeseni. Zato ne budite lenji da ga preuredite po vašem ukusu.

Balkon – oaza prirode

Ako živite u zgradi, odlična je ideja da jednog prolećnog dana okupite komšiluk. Bacite se na zajedničku akciju “civilizovanja” prostora oko zgrade koji je pod zimom poklekao. Tako ćete osetiti energiju zajedništva i bolje se povezati  sa komšijama. A potom ćete moći da ispred zgrade zajednički organizujete piknik, raspalite roštilj. Tako ćete komišijske odnose podići na viši, prijateljski nivo.

Nakon zajedničkog angažovanja, bilo bi lepo da i svoj balkon ili terasu sredite za lepe dane koji slede. Da, znamo da vam je na balkonu haos jer ste ga tokom zime koristili kao magacin ili špajz, ali to nije razlog da na njemu ne napravite oazu, umesto da svako malo trčite napolje. Proleće je pravo godišnje doba da vreme provodite na otvorenom. A terasa će biti odlična alternativa za baštu i dvorište. Uredite žardinjeru, zasadite novo sezonsko cveće i uklonite sve nepotrebne stvari negde. U podrum, na primer. Zar ne služi tome?

Uredite svoj lični pejsaž

Iako je možda još uvek rano da se posvetite zalivanju, sadnji ili ulepšavanju baštenskog bilja, nije loše da na vreme razmišljate o tome šta ćete gde postaviti. Ukoliko kuburite sa starim crevima za vodu, staze za šetnju su vam se orunile od snega ili je zemljište oštećeno, poradite na pripremi za mesece koji dolaze. Prva polovina marta je idealna za poslove pripremanja. A dobra priprema i dobar, blagovremeni plan su od presudnog značaja. U aprilu će već biti kasno za to. Zamenite creva i uređaje za zalivanje, kupite seme i humus, a možete i izdvojiti deo prostora za bašticu koja će vam biti od koristi. U dvorištu, osim ukrasnog bilja, možete saditi i začinsko bilje, kao i kulture poput paradajza, krastavaca, čeri paradajza ili paprike.

Ne zaboravite enterijer!

Premda se, kao i svi, radujemo proleću i planiramo da dobar deo vremena provedemo napolju, ne treba zanemarivati ni unutrašnjost doma. Proleće i jesen su dva najvažnija godišnja doba kada je u pitanju provera stanja grejanja, ventilacionog sistema, izolacije i rashladnih uređaja. Pre nego što dođe do radikalne promene u vremenskim prilikama, proverite svoje klima uređaje, zavrnite ventile za grejanje, očistite uređaje i otklonite kvarove, kako biste spremni dočekali proleće i leto. Ovo ne savetujemo kako biste potrošili više novca, već naprotiv, kako biste uštedeli na neplaniranim troškovima i dobro se organizovali. Što više pažnje usmerite na sitne probleme u uređenju doma, to će vas manje koštati novca i živaca, koje ćete sigurno gubiti ako kasnije zbog nemara i lenjosti dođe do nekog krupnijeg kvara.

Želimo samo još jedno da vam kažemo: Srećno vam proleće!

 

 

 

Dragan Antić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link