Magazin

Simbolišu sreću, ljubav i uspeh: 3 cveta koja se moraju naći na vašoj uskršnjoj trpezi

cveće
Foto: Pinterest

Darovanje jaja za Uskrs simboliše novi život, ali i cveće ima veoma važno mesto u obeležavanju najvećeg hrišćanskog praznika.

Prema starom verovanju, važno da se za Uskrs na trpezi nalazi jedan od sledeća tri cveta ili buket napravljen od njih.

Đurđevak

Taj cvet simboliše povratak sreće i čistoću srca.

Prema predanju, veruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista pretvorile u cvet đurđevka. Sa druge strane, jedna legenda kaže i da je cvet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti Rajski vrt.

U stara vremena momci i devojke su brali đurđevak jer su verovali da donosi sreću u ljubavi. Takođe, ovo opojno cveće poklanjalo se na praznik mladog sunca, u maju mesecu. Otada potiče i krilatica da mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama.

Ljiljan

Ljiljan u sebi objedinjuje vladarsko dostojanstveno držanje, strastveni, gotovo opojni miris, a ipak uspeva da zadrži i svoju urođenu nežnost i nevinost.

Važan je simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi. Ovaj prelepi cvet u direktnoj je vezi sa nadom, verom, plodnošću i rađanjem, te se neretko naziva i rajski cvet.

Lale

Lale oduvek važe za simbol lepote, raskoši i bogatstva, slave. Već na prvi pogled ovaj cvet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno reč o biljci koja najavljuje proleće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka.

Ukoliko baš ona bude krasila vašu svečanu uskršnju trpezu, imaćete jak znak uspeha.

Izvor: Espreso

Cveće za poklon: kada se poklanja koja vrsta cveća?

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

53 Shares
Share via
Copy link