Magazin Srbija

Sve biljke iz Lidl cvećare mi bujaju kao lude i na terasi imam mini-džunglu

Lidlova cvećara
Foto: Luftika

Da li ste znali da gledanje u cveće podiže raspoloženje, a gajenje biljaka smanjuje stres i pruža osećaj zadovoljstva? Probajte – i uverićete se.

Uvek se obradujem kao dete kada vidim da je neka od mojih biljčica pustila novi list ili cvet. Obožavam da ih rasađujem i uživam da gledam kako iz dana u dan napreduju.

Od kad sam počela da kupujem biljke u Lidlu, ovaj moj hobi je rezultirao time da sam od terase napravila mini džunglu, što ne nailazi uvek na odobravanje mojih ukućana.

Terasa
Foto: Luftika

I kada krenem samo po namirnice, u Lidlovoj cvećari me skoro uvek sačeka neka nova i neobična biljka koju nemam, pa pošto ne mogu da odolim, biram mini varijante. Ali, sve te „bebe“ tako lepo napreduju, da vrlo brzo postaju big-size, a umesto da kažu „mašala“, moji ukućani samo vrte glavom i gunđaju „dokle više“.

Moju novootkrivenu sklonost ka hortikulturi Lidl podstiče i time što u njihovim prodavnicama uvek nađem i propratne dodatke za uređenje bašte ili terase, kao što su saksije, ogradice, držači za viseće saksije, solarne lampe…

Ovo su moje omiljene biljke kupljene u upravo u Lidlu.

Magična aloe vera

Ne samo da lepo izgleda, već aloe vera biljka ima brojna blagotvorna dejstva. Dobro apsorbuje štetne uticaje iz okoline, filtrira vazduh i povećava vlažnost u prostoriji. Kada sam je kupila u Lidlu, bila je malecka – tek visine oko 10cm.

Međutim, vrlo brzo je počela da raste i dobija nove listove, pa sam je presadila u veću saksiju. Sada mi stoji u dnevnoj sobi i pročišćava vazduh, jer klima radi neprestano.

Aloe vera
Foto: Luftika

Živopisne boje kalanhoe

Iako kalanhoe mogu da se nađu bilo gde, ja sam ih kupila u Lidlu jer su mi neobični narandžasti cvetovi bili neodoljivi. Ono što me je takođe privuklo je i to što su bile zasađene u preslatkim mini baštenskim kanticama. Vrlo brzo su prerasle te svoje posudice, pa sam ih presadila u veće saksije i stavila na otvorenu terasu, jer vole sunčevu svetlost.

Kako su krenule, izgleda da će im uskoro i ove saksije postati male.

kalanhoe
Foto: Luftika

Mini kaktus za početnike

Po Feng šui preporukama svaka kuća treba da ima kaktus, jer kao simbol izdržljivosti i otpornosti može biti inspirativan ljudima u teškim vremenima. Za ovu biljku se veruje da donosi sreću i štiti od negativne energije.

U Lidlu se često mogu naći mini varijante, različitog oblika i u simpatičnim saksijicama. Pošto su jednostavni za gajenje, preporučuju se početnicima.

Mini kaktus
Foto: Luftika

Začinsko bilje

Svaka domaćica zna da bez dobrog začina nema ni ukusnog jela. Naročitu aromu daju sveži sastojci, a nema ništa lepše nego kad vam je pri ruci svež list bosiljka, origana ili vlašca.

Bosljak
Foto: Luftika

Ja ih „trpam“ u sva jela, pa ih zato i gajim u saksijama na kuhinjskom prozoru.

Vlašac je čak i procvetao, pa izgleda baš kao na livadi.

Vlašac
Foto: Luftika

Sestrine orhideje

Za brojne ljubitelje cveća nema lepše biljke od orhideje. Da bi bila bujna, zdrava i bogata cvetnim granama, treba joj se posvetiti. Zato su jednima orhideje raskošnije i lepše, nego drugima.

orhideje
Foto: Luftika

Priznajem, ja nisam među takvim znalcima u gajenju orhideja, ali je zato moja sestra neprevaziđena. Kod nje su sve savršene, a ovu žutu, najlepšu, kupila je u Lidlu.

žuta orhideja
Foto: Luftika

Ma koliko se ona trudila da mi objasni kako ih gaji, zaliva, dohranjuje, njene su uvek lepše. U Lidlu kupuje i prihranu za njih i gotovo da nema doba u godini kad su bez cvetova.

Cvetni panj i lavanda

Mojoj sestri, doduše, uspeva svo cveće, pošto živi u kući ima i prostora gde da ga gaji. I ona kao i ja, kupuje sve novo što stigne u Lidl i samo kači na cvetni panj u dvorištu.

cvetni panj
Foto: Luftika

Nedavno je posadila lavandu i već se formirao ceo žbun.

Lavanda
Foto: Luftika

Više od hobija

Psiholozi kažu da briga o biljkama pruža osećaj svrhe i postignuća, podstiče kreativnost i osvežava um. Biljke oplemenjuju životni prostor i unose u njega posebnu enegriju. Gajenje cveća može imati pozitivan uticaj na ljude na različite načine:

Mentalno blagostanje: Gajenje cveća ima umirujući efekat na naš um, deluje opuštajuće i smanjuje stres. Gledanje u prelepe cvetove i uživanje u mirisima pruža osećaj smirenosti i sreće.

Poboljšanje raspoloženja: Cveće ima sposobnost da unese boje, lepotu i energiju u naš prostor. Posebno može biti korisno u borbi protiv depresije i stvaranju pozitivne atmosfere.

Povezanost sa prirodom: Živeti u skladu s prirodom preduslov je zdravlja i dugog života. Gajenje biljaka može pomoći da se osećamo povezani sa prirodnim ciklusima, promenama godišnjih doba i živim svetom oko nas.

Fizička aktivnost: Rad u bašti zahteva blagi fizički napor oko kopanja, sadnje, zalivanja i održavanje biljaka. Te umerene aktivnosti su korisne za naše telo, jer nam pružaju priliku za kretanjem i boravku na svežem vazduhu.

Kreativnost i samopouzdanje: Hortikultura može biti kreativan proces koji nam omogućava da iskažemo svoju umetničku stranu. Biranje i kombinovanje različitih vrsta cveća i boja može biti zabavno i inspirativno. Kroz gajenje cveća možemo razviti veštine uređenja prostora i povećati naše samopouzdanje u sopstvene sposobnosti.

terasa 2
Foto: Luftika

Gajenje cveća može biti izuzetno zadovoljavajuće iskustvo, bez obzira na to da li imate veliku baštu ili samo nekoliko saksija na terasi.

Oplemeniće vaš životni prostor, stvoriti prirodnu atmosferu u vašem domu i pružiti osećaj smirenosti, a to je ono što je neophodno svakoj kući i nikada je nije previše.

Sa Lidl Plusom popusti i kod partnera

Čitajte Luftiku na Google vestima

80 Shares
Share via
Copy link