Putovanja

Top 5 evropskih destinacija koje morate posetiti ovog proleća

Proleće je uvek sjajno vreme za putovanje. U ovom periodu aranžamani su povoljni, vreme je uglavnom prijatno i gužve nisu velike. Stoga se postavlja samo jedno pitanje – gde putovati? I mi vam pomažemo sa odgovorom, preporučivanjem 5 evropskih destinacija koje bi trebalo da posetite ovog proleća.

Istanbul – Duh orijenta u Evropi

Carski grad koji je vekovima spona Evrope i Azije, najbolje je posetiti upravo u prolećnim danima, kada su temperature najprijatnije, a sezona nije u jeku. Aja Sofija i Plava džamija su definitivno prve stanice. Aja Sofija, nekadašnja crkva i muzej, a danas ponovo džamija se nalazi u centralnom delu Istanbula i spada u najimpozantnije građevine Evrope. Plava džamija je poznata po svojoj spoljašnosti, visokim velelepnim minaretima i unutrašnjosti koja je ukrašena plavim pločicama i čuvenom kupolom. Posetite i jedinstvene muzeje – Muzej mozaika, gde se nalaze ostaci mozaika koji su krasili Carsku palatu, i Muzej istorije nauke i tehnologije Islama. Kako biste osetili pravi duh Istanbula mi vam savetujemo da proštetate do čuvenih pijaca Grand Bazara ili Arasta Bazara gde možete kupiti dosta zanimljivih stvari, ali se i zabaviti u komunikaciji sa čuvenim turskim trgovcima.

Prag – Provedite romantično proleće u glavnom gradu Češke

Grad stotine tornjeva, smešten na obali Vltave, je prelep, romantičan, zabavan, dinamičan grad prebogate kulture i istorije. Nestvarno lepa arhitektura koja datira još iz vremena pre industrijske revolucije svakoga ostavlja bez daha. Svakako je arhitektonski najzanimljiviji deo grada Stari Grad, na kom se nalaze Starogradska Većnica i Crkva Device Marije, kao i simbol Praga astronomski sat iz XV veka.

Karlov most i Vltava pod njim, kao i pogled na Prag, u proleće su zaista prelepi. Ovaj simbol Praga, koji spaja Stari grad i centar Male Strane čini šesnaest masnivih lukova koji su vrlo lepo ukrašeni. Na samom mostu se nalazi veliki broj uličnih zabavljača, a savetujemo da ga posetite ujutru kako biste izbegli gužve. Zlatnu ulicu čine dva niza niskih raznobojnih i simptaičnih kućica, koje se nalaze ispod samih bedema dvorca i pravo je uživanje obilaziti je tokom lepih dana. Potiče iz XVI veka, a naseljavali su je  prvo alhemičari, pa zlatari po kojima dobija ime. U 19. veku postaje stecište za brojne umetnike tog doba, između ostalih i  Franca Kafku.

Ako se odlučite da ovo proleće učinite zanimljivim i romantičnim, obilaskom Praga, posetite stranicu – putovanje Prag, gde vas čeka dosta sjajnih aranžmana. 

Atina – Osetite duh antike ovog proleća

1100km i 12 sati vožnje od Beograda deli vas od povratka 3400 godina u prošlost, u nekadašnji centar umetnosti, filozofije i kulture. Atina, iako posećivana tokom svih godišnjih doba, ipak punim sjajem sija tokom proleća i leta. Pritom, dobra je vest da tokom marta i aprila Atina ima mali broj turista, pa možete uživati na miru u lepotama ovog grada.

Pored Akropolja i Partenona koje uvek treba obilaziti, obiđite i najveći trg i glavnu ulicu – Sintagmu. Tu se nalazi i grčki parlament koji datira iz XIX veka, gde možete da ispratite smene stražara u tradicionalnoj grčkoj nošnji. Sa Sintagme možete prevozom lako da se prevezete do bilo kog dela Atine. Tokom lepih dana posetite i najviše brdo u Atini – Likabetus. Sa 300 metara nadmorske visine zadiviće vas pogled koji se pruža na Atinu i luku Pirej. Do vrha brda možete doći stepeništem ili liftom. A na brdu se nalaze dva restorana, crkva Svetog Đorđa i teatar na otvorenom.

Na stranici – Atina putovanje, pronaći ćete povoljne i raznovrsne aranžmane, baš za period ranog proleća i leta.

Firenca – Neka vam proleće počne magičnom Toskanom

Obilazak centralne Italije, čuvene regije Toskana, putovanje je koje svako barem jednom u životu treba da priušti. I ako birate šta u Toskani obići, uvek krenite od Firence. Pošto je Firenca grad laganog ritma i šetnji, naš savet je da sa razgledanjem krenete šetajući trgom Sinjorija, gde su smeštene najčuvenija umetnička dela renesansnog perioda na otvorenom. Sledeća nezaobilzna destinacija u prolećnom periodu je Ponte Vekio jedan od najlepših mostova Evrope. 

Lepo vreme je idealno da se poseti i srce Firence – Trg Duomo. Na trgu, ali i u njegovoj blizini nalaze se mnoge kulturno istorijske znamenitosti kao što su katedrala Santa Marija del Fiore i krstionica San Đovani. Od galerija izdvajamo galeriju Ufici, na trgu Sinjorija i Akademiju lepih umetnosti na trgu Svetog Marka, koja čuva, između ostalog, čuvenog Davida. Obilazak Firence završite kušanjem sreće na čuvenoj Fontani del Porcellino, tako što ćete bronzano prase pomaziti po njušci, a onda mu ubaciti novčić u usta.

Berlin – Posetite grad umetnosti i mladosti

Glavni grad Nemačke zbog prelepe arhitekture, ali i povoljne umerene klime najbolje je posetiti baš u proleće. Preporučujemo da obilazak započnete od čuvenog zida čiji je pad promenio tok istorije – Berlinskog zida. Danas je ovaj zid spomenik istorije, ali i galerija na otvorenom, gde je oslikano čak 1.3 kilometra. Zgrada Rajhstaga otvorena je za posetioce i ulaz je besplatan, potrebna je samo prethodna registracija na sajtu. Pa vam predlažemo da obiđete ovu značajnu i impozantnu zgradu, koja vas neće ostaviti ravnodušnim.

Ono po čemi je Berlin poznat je što neguje kulturu i umetnost pa ćete tako videti veliki broj murala, i drugih oblika popularne i savremene umetnosti. Međutim, Berlin neguje i klasičnu umetnost i važi za jedan od gradova sa najviše muzeja. Pa kada se već nađete u Berlinu, u blizini čuvene Berlinske katedrale se nalazi Museum island – kompleks od pet različitih tipova muzeja u kojima ćete videti dela iz najrazličitijih epoha i delova sveta. 

Nadamo se da su vam se naši predlozi dopali i da ćete ovog proleća uživati baš na nekoj od navedenih lokacija.

Ove manifestacije u Srbiji su postale svetski poznate

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link