Vojvodina je poznata kao multikulturna sredina, gde su se uticaji različitih kultura i nacija, koje vekovima žive u harmoniji, preslikali i na gastronomsku ponudu, pa je pravim gurmanima zagarantovano uživanje.
Ogroman pečat na ovim protorima ostavila je Austrougarska monarhija, a neka od klasičnih mađarskih jela „na kašiku“, poput raznovrsnih paprikaša, gulaša i perkelta, raširila su se po čitavoj srednjoj i istočnoj Evropi. U svakoj državi i regiji ih spremaju na neki specifičan način i serviraju sa različitim prilozima.
Naš predlog za današnji ručak je juneći perkelt (koji se kuva na sličan način kao gulaš, ali sa dosta manje tečnosti tj. čorbice) – ukusno, lepo i pikantno jelo, koje se lako sprema.
Bogatstvo mirisa i ukusa će izmamiti osmeh na lice svim ukućanima, a garantujemo da će tanjiri biti pomazani u rekordnom roku.
Potrebni sastojci (za 5 do 6 osoba):
- 700 grama junećeg mesa od buta isečenog na kockice
- 4 manje glavice crnog luka
- 4 šargarepe
- 2 čena belog luka
- ulje ili svinjska mast
- slatka aleva paprika
- ljuta mlevena paprika
- lovorov list (lorber)
- vegeta
- so
- mleveni biber
- voda
- njoke
Način pripreme:
Meso iseckano na krupnije kockice dobro oprati, pobiberiti, posoliti i staviti malo vegete, a zatim odložiti u posudu da se ocedi višak krvi i začini puste sok.
U dublju šerpu nalijte ulja (otprilke pola šoljice za kafu), da lepo pokrije dno (možete se opredeliti i za mast ako više volite), a zatim dodajte sitno iseckani crni luk i šargarepu isečenu na tanke kolutiće.
Dinstati 15-ak minuta na laganoj vatri, taman dok luk ne dobije zlatno-žutu boju i šargarepa omekša, a pred kraj dodati sitno iseckani beli luk. Neprikidno mešajte da ne zagori, a opciono možete ubaciti i malo dimljene slaninice.
Meso ubacite u šerpu i prodinstajte ga 10-tak minuta, tek da uhvati boju, a zatim dodajte 2 i po kašike supene slatke aleve paprike, 1 i po supenu kašiku vegete, malu kašičicu ljute paprike (ako volite pikantnije), mlevenog bibera i soli po ukusu, kao i 3-4 lista lovora, koje ćete iscepkati prstima.
Prodinstajte 2-3 minuta, uz neprikidno mešanje (pazite da paprika ne zagori, jer će inače imati gorak ukus), a potom nalijte vodom (koju ste prethodno zagrejali u kuvalu) da ogrezne, tj. tek da prekrije sastojke u šerpi.
Na laganoj vatri, u polukrivenom loncu i uz povremeno mešanje, kuvajte perkelt otprilike sat i po – dva, da junetina fino omekša, a po potrebi dodajte malo vode, ako u međuvremenu ispari.
Probajte meso i saft i dodajte još malo bibera i vegete, ukoliko vam se učini da nije dovoljno začinjeno.
Isključite šporet i ostavite šerpu na ringli još 15-ak minuta, a zatim servirajte ručak uz prilog po izboru.
Predlozi za serviranje
Mi smo se opredelili da u perkeltu uživamo uz njoke od krompira (dovoljno je da ih u prokuvanu slanu vodu stavite nekoliko minuta pre nego što jelo bude gotovo, jer se brzo spremaju), a odlično se slaže i uz bareni ili pire krompir, testeninu ili palentu.
Predlažemo da ukusan ručak upotpunite čašom crnog piva ili crvenog vina, kao i salatom po izboru – po nama najbolje „leži“ uz tarator ili slatki ili kiseli kupus, u zavisnosti od sezone.
Prijatno!
Dodaj komentar