Koronavirus Novi Sad

Jugolab počeo serološko testiranje na Covid-19: Cena 1.200 do 2.000 dinara

U laboratoriji Jugolab od nedavno je moguće izvršiti serološki test na koronavirus.

Kako su pojasnili u ovoj laboratiji, serološkim testom se određuje titar antitela u krvi pacijenta, odnosno njime se dokazuje prisustvo antitela na virus Covid-19. Napominju da ovi testovi imaju kliničko-dijagnostički značaj za praćenje toka bolesti, ali se ne mogu koristiti u svrhu putovanja.

Ko može da radi serološke testove?

Testiranje mogu raditi svi, bez ograničenja, samoinicijativno, ako žele da znaju da li su bili u kontaktu sa virusom ili ako žele da znaju da li imaju trenutnu infekciju, poručuju iz Jugolaba.

Na ovaj test može da uputi lekar ili da osoba dođe samoinicijativno. Dužina čekanja rezultata zavisi od laboratorije u kojoj se uradi analiza, a najčešće nalaz bude gotov istog dana ili sutradan.

Onima koji bi ovakvim testiranjem želeli da provere da li su zaraženi koronavirusom, savetuje se da sačekaju 8 do 10 dana od pojave prvih simptoma, kao što su povišena temperatura, slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, umor, suv kašalj, teškoće pri disanju, bol i pritisak u grudima. Manje česti simptomi su: upaljeno grlo, dijareja, gubitak čula mirisa i ukusa, glavobolja, upala rožnjače, osip po koži.

Od trenutka zaraze do pojave simptoma obično prođe 5-6 dana, ali taj period može da traje i do 14 dana.

U kojim laboratorijama se vrši testiranje?

Pacijenti koji žele da se testiraju na antitela na COVID 19, mogu to uraditi u novosadskim laboratorijama Jugolaba u Petrovaradinu, na Bulevaru Evrope, u Cara Dušana i na Bulevaru Patrijarha Pavla.

Testiranje možete uraditi i u svim ostalim laboratorijama van Novog Sada. Adrese i kontakti su navedeni na sajtu Jugolab.

Vrste seroloških testova i cene

Serološki testovi za dokazivanje prisustva antitela u krvi pacijenta, u Jugolab laboratorijama rade se na tri aparata:

  • VIDAS (BIOMERIEUX) metoda: elfa (sendvič enzimski imunotest u dva koraka, sa završnom detekcijom fluoroscencije)
  • NAISSA (NEOMEDICA) metoda: automatski eliza monotest
  • C 6000 (ROCHE) metoda: eclia (elektrohemiluminescencija)

Antitela klase IgM se mogu detektovati 8 dana (ili kasnije) od početka simptoma. Nakon porasta imunoglobulina klase M (IgM), sledi porast imunoglobulina klase G (IgG).

Cena iznosi 1.200 dinara za ukupna antitela (metoda Eclia), dok za Elisa metodu cena iznosi 2.000 dinara po frakciji (IgG i IgM).

Dr Kisić kaže da su brzi testovi nepouzdani i ne ulaze u statistiku, Kon ima drugu priču

Avatar

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

47 Shares
Share via
Copy link