Koronavirus Svet

3.700 građana bilo je lažno pozitivno na koronavirus

koronavirus-testiranje

Oko 3.700 građana Švedske bilo je lažno pozitivno na koronavirus zbog manjkavosti testova kupljenih iz Kine, objavila je Agencija za javno zdravstvo, a preneo N1.

Problem je u tome što testovi kompanije BGI Genomics nisu mogli da razlikuju vrlo nizak nivo virusa od negativnog rezultata, objasnila je švedska agencija.

“Dobavljač mora prilagoditi svojstva koja su potrebna za korištenje ovog testa”, rekla je Karin Tegmark Wisell, šefica odeljenja za mikrobiologiju.

Ti testovi su izvezeni u brojne druge zemlje, dodala je Tegmark Wisell ne otkrivajući više detalja.

BGI Genomics, čije se dve ispostave nalaze na američkoj crnoj listi kompanija umešanih u kršenje ljudskih prava, nisu bili dostupni za komentar.

U martu su za korištenje svojih testova dobili odobrenje američkih vlasti za hitnu upotrebu, a u maju od Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Švedske laboratorije koje procenjuju učinkovitost testova, prilagodile su svoju metodologiju. Agencija nije rekla koliko je tih testova iskorišteno, ali čini se da nije reč o velikom broju, jer je vrlo niska prisutnost koronavirusa u zemlji.

Švedska kaže da su se pogrešni rezultati samo marginalno odrazili na statistiku zaraza.

Od pojave koronavirusa u Švedskoj ukupno je 86.891 zaraženih osoba, a umrlo ih je 5.814.

Broj slučajeva, pacijenata na intenzivnoj nezi i mrtvih opada poslednjih nedelja. Agencija će sledeći utorak predstaviti svoju strategiju za popuštanje mera za javna događanja, poput fudbalskih utakmica.

Bil Gejts: Testovi na virus korona su potpuni otpad, na to ne treba trošiti ni 1 dolar

30 Shares
Share via
Copy link