Lifestyle

Joga umesto antidepresiva? Naučnici tvrde da radi!

Osobe koje pate od depresije umesto da uzimaju antidepresive mogu da vežbaju jogu. Na taj način dolazi do znatnog smanjenja simptoma bez efekata koji se javljaju pri upotrebi lekova, tvrde američki stručnjaci.

Istraživanje koje su sproveli američki naučnici potvrdilo je da joga i vežbe disanja pomažu osobama koje ne uzimaju antidepresive, kao i onima koji redovno uzimaju prepisanu dozu antidepresiva, ali bez očekivanih rezultata, istakao je autor istraživanja Kris Striter, profesor Univerziteta u Bostonu.

Oko 40 odsto osoba koje pate od teške depresije uzimanjem antidepresiva ne postigne potpunu remisiju bolesti. Joga se može koristiti kao alternativa ili dodatak farmakološkim trapijama, zaključak je Striterovog tima.

5-tibetanaca-vezbe-joga

Tokom istraživanja, osobe s teškom depresijom bile su podeljene u dve grupe. Učesnici prve grupe uzimali su veliku dozu antidepresiva i imali tri 90-minutna časa joge nedeljno s tim što su dodatno izvodili joga položaje i kod kuće, dok su u drugoj grupi uzimali malu dozu antidepresiva i dva puta nedeljno imali 90-minutni čas uz dodatno vežbanje kod kuće.

U obe grupe uočeno je znatno smanjenje simptoma depresije. Iako je veći broj članova grupe s većom dozom antidepresiva imao manje simptoma, stručnjaci veruju da dva časa sedmično uz vežbanje kod kuće znači i manje opterećenja, ali da i dalje daje efektivne rezultate.

Lekovi utiču na promenu raspoloženja, dok se vežbanjem joge izbegavaju neželjeni efekti, kao i interakcija lekova.

Znate li šta je pivska joga?

rts

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
Share via
Copy link