Magazin Novi Sad

Novosadska “Tržnica” za 4,3 miliona kupila opremu za prepoznavanje lica koju neće koristiti

sigurnosne-kamere-kamera

Novosadsko preduzeće “Tržnica”, koje gazduje pijacama u Novom Sadu, za 4,3 miliona dinara nabavilo je kamere i softver za prepoznavanje lica.

Za taj novac “Tržnica” je isplanirala i pravljenje baze podataka sa hiljadama fotografija lica sa kamera postavljenih na Futoškoj, Limanskoj i Najlon pijaci. Na Najlonu bi prema ovom projektu bio instaliran i deo sistema za prepoznavanje vozila.

Ipak, kada su u preduzeću kojim gazduju naprednjaci shvatili da praćenje i prepoznavanje lica baš i nije dozvoljeno, za 021.rs potvrdili su da je sporna oprema nabavljena, ali da se neće koristiti dok se ne stvore zakonske mogućnosti. Naravno, naveli su i da štite privatnost građana.

U SHARE Fondaciji su za 021.rs rekli da informacije iz ugovora govore da se radi o problematičnoj nabavci i napomenuli da za biometrijsku obradu podatka građana na javnim prostorima, što su ovom slučaju pijace, u Srbiji ne postoji pravni osnov.

Novosadski odbor Demokratske stranke zatražio je preispitivanje odgovornosti gradske vlasti i uprave Tržnice zbog problematične nabavke video nadzora za prepoznavanje lica.

Predsednik odbora DS-a Veljko Krstonošić za 021.rs navodi da je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka već nekoliko puta saopštio kako ne postoji zakonski osnov za korišćenje takvih sistema i da to znači da je nezakonito i svako korišćenje takve opreme, pa se neizbežno postavlja pitanje odgovornosti onih koji su je kupili u Novom Sadu.

Tekst u celosti pročitajte na portalu 021.rs.

Kapetan Dragan ispričao kako je dobio 30.000 dolara od Danila Vučića i navijača

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
75 Shares
Share via
Copy link