Ljubimci Magazin

Čudne i predivne životinje kojih zahvaljujući nama uskoro neće biti

Više od 50 milijardi godina istorije evolucije može da bude izgubljeno, jer ljudi uništavaju divlji svet, tvrde naučnici i apeluju da je sudnji trenutak da menjamo svoje životne navike.

„Čudne, predivne i veličanstvene životinje polako nestaju“, kažu oni, a prenosi BBC na srpskom.

I regioni u kojima se postoje najveće raznovrsnosti suočavaju se sa velikim pritiscima ljudi.

Tu spadaju Karibi, zapadni Gati u Indiji i veliki deo jugoistočne Azije.

Istraživanje objavljeno u magazinu Nature Communications pokazuje da su vrste koje su prve na listi zaštite na tom mestu na osnovu evolucijskih osobina.

„Ove vrste su čudne i predivne i ne postoji ništa poput njih na zemlji“ kaže Riki Gambs iz Zoološkog udruženja u Londonu.

U analizi otkriva da ćemo se suočiti sa velikim gubicima ukoliko ne počnemo da radimo više na očuvanju globalne biološke raznovrsnosti.

Istraživači su proračunali da je pred istrebljenjem više od 25.000 vrsta.

Otkrili su da su da je evolucijsko nasleđe staro 50 milijardi godina pod pretnjom da nestane zbog uticaja čoveka – krčenja šuma, izgradnje puteva, odnosno urbanog razvoja.

Gambs kaže da su brojevi veliki, jer se vrste razvijaju u paralelama, samo za gmizavce dobijate brojku do 13 milijardi dolara (starost univerzuma otprilike).

„Izumiranje vrsta je široko rašireno na drvetu života i kada počnete da sabirate, shvatate da su broje neverovatne i veće od 50 milijardi godina“.

Nestanak preti tapirima i pangolinima koji su se malo menjali tokom vremena, kao i malo poznatim gmizavcima kao što su slepić i slepa zmija.

Mnogi od njih su važni za funkcionisanje staništa u kojima žive. Na primer, tapiri u Amazonu izmetom rasipaju seme koje pomaže šumi da se obnovi.

Pangolini su spretni lovci na mrave i insekte i imaju važnu ulogu u očuvanju ravniteže lanca ishrane.

Džejms Rosindel sa Imperijal koledža u Londonu kaže da otkrića naglašavaju važnost očuvanja posebnih vrsta i staništa u kojima žive.

Konferencija Ujedinjenih nacija o biološkoj raznovrstnosti je odložena.

Grupe za očuvanje životinjskog sveta kažu da je pandemija omela njihov posao i prikupljanje sredstava i da će to imati posledice narednih godina, ali da možemo da iskoristimo priliku i podstaknemo još snažnije delovanje u zaštiti.

Prošle godine međuvladina komisija naučnika saopštila je da je milion vrsta životinjskog i biljnog porekla pred izumiranjem.

Ubod pčele boli, ali njihov nestanak bio bi neuporedivo bolniji

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link