Svet

Kalifornija proglasila pčele za vrstu ribe kako bi ih sačuvali od istrebljenja

pcela riba

Trojac sudija u Kaliforniji saopštio je u utorak (31. maj) da se pčele mogu zakonski klasifikovati kao vrsta ribe u okviru presude koja donosi dodatnu zaštitu očuvanja ugroženih vrsta.

„Ovde predstavljeno pitanje je da li bumbar, kopneni beskičmenjak, spada u definiciju ribe“, napisale su sudije u svojoj presudi. I, zaključili su, jeste.

Ranije se problem za ljubitelje pčela – i ljubitelje svih kalifornijskih kopnenih beskičmenjaka – svodio na način na koji su zaštićene životinje klasifikovane u državnim zakonima.

Iako su četiri različite vrste pčela klasifikovane kao ugrožene 2018. godine, kopneni beskičmenjaci nisu eksplicitno zaštićeni državnim Zakonom o ugroženim vrstama (CESA), koji štiti ugrožene „autohtone vrste ili podvrste ptica, sisara, riba, vodozemaca, gmizavaca ili biljaka .”

Ali CESA-in Kodeks o ribama i divljači, koji utvrđuje osnovu na kojoj su biljke i životinje zaštićene, definiše „ribu“ kao „divlju ribu, mekušac, rak, beskičmenjak, vodozemac, mrest ili jajnu stanicu bilo koje od tih životinja.”

S obzirom na to da mnoga od gore navedenih morskih stvorenja nisu čak ni ribe, Kalifornija se od tada raspravlja o tome da li “beskičmenjaci” ovde treba da se odnose na pčele.

Žalba poništava raniju presudu iz novembra 2020. koju su podržale velike poljoprivredne grupe, izvestio je Law & Crime. Tada je sudija tvrdio da se „beskičmenjaci“ u definiciji „ribe“ iz Kodeksa o ribama i divljači primenjuju samo na morske beskičmenjake, poput anemona ili morskih ježeva.

Ali u žalbi od utorka, sudije su tvrdile da su obavezne da „liberalno“ tumače uslove CESA-e kako bi se uverili da može da bude delotvoran.

„Iako se izraz riba kolokvijalno i uobičajeno shvata da se odnosi na vodene vrste“, rekle su sudije, zakonodavni žargon u ovom slučaju bi mogao biti opravdan proširenjem definicije na pčele.

Sudije su napomenule da su i žabe zaštićene i pod odeljkom “riba”, zbog toga što se u njima nalaze punoglavci.

Oni su takođe tvrdili da su beskičmenjaci koji se nalaze na kopnu bili zaštićeni pod kategorijom “ribe” prema statutu iz 1980. godine kada je zaštićen čekinjasti puž.

– Ovo je sjajan dan za kalifornijske pčele – rekla je Pamela Flik, direktorka jedne od prirodnjačkih grupa koje su podnele žalbu, u izjavi za štampu posle presude.

Izvor: Insider

Ko zgazi mrava, kazna 40.000 dinara, za zmiju se plaća 100 hiljada

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link