Putovanja

U Hrvatsku bez PCR testa, prihvaćene i ruska i kineska vakcina

Granicu sa Hrvatskom će bez negativnog PCR testa moći da pređu svi građani Srbije sa potvrdom o vakcinaciji, nezavisno do toga da li su primili AstraZeneku, Fajzer, Moderna, Sputnjik ili kinesku vakcinu.

Ipak odluka će biti podložna promjnama ako se Evropska unija postavi drugačije prema vakcinama koje nisu odobrena na Starom kontinentu.

Takođe, u Odluku o granicama, koju će danas predstaviti Nacionalni štab Hrvatske, uvrstiće se i mogućnost prelaska granice uz brzi antigenski test, ali samo onaj koji je validirala i odobrila EMA. Granicu će bez karantina moći da pređu i osobe koje su preležale koronavirus pre najviše šest meseci i ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Deca mlađa od sedam godina granicu i dalje mogu prelaziti bez ograničenja.

Pre Hrvatske, odluku o tome da će preko granica puštati osobe koje su vakcinisane Sputnjikom i kineskim cepivima najavila je Grčka.

Vest stiže samo dan ili dva nakon što je šef HZJZ-a Krunoslav Capak Hrvatima poručio kako im ne savetuje da odlaze na vakcinisanje u Srbiju, između ostalog i zato što se u Srbiji primenjuju vakcine koje nije odobrila EMA, ali čini se da je i u hrvatskom slučaju ipak prevagnula prednost koju vakcine imaju za ekonomiji, pre svega turizam.

Kako je za Jutarnji list objasnio savetnik u turizmu i vlasnik kompanije Coned turizam Ivan Pukšar, za Hrvatsku je dobro da se ide u smeru olakšavanja prelaska granica te propuštanja osoba koje su vakcinisane i kineskim i ruskim cepivom, kako bi se omogućio što veći priliv turista.

“Ta nam je odluka važna i zbog mađarskog tržišta koje je svojim građanima već omogućilo vakcinisanje ruskim i kineskim cepivima, pa bi bilo poželjno da ti turisti leto mogu da provedu na Jadranu bez potrebe da odlaze u karantin ili testiranja”, napominje vlasnik kompanije Coned turizam Ivan Pukšar.

Formalnopravno, za donošenje takve odluke nema nikakvih prepreka koje bi zemljama članicama EU branile da samostalno donesu odluku o priznavanju potvrda za kinesko i rusko cepivo, a to je nedavno saopštila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kada je, predstavljajući projekat “digitalnih zelenih sertifikata”, napomenula da će članice EU morati preko granica da propuštaju osobe koje će se legitimisati “kovid-pasošima”, ali da tu odluku mogu da prošire i na druga cepiva.

Dakle, ako do kraja leta doista bude uspostavljen takozvani kovid-pasoši sa vakcinama odobrenim kod evropskog regiulatora, zemlje članice biće obvezne da ga priznaju na svojim granicama, ali njihova je samostalna odluka hoće li ulazak u zemlju olakšati i osobama koje su vakcinisane nekim drugim vrstama cepiva, što je put kojim su zasada krenule Hrvatska i Grčka.

Izvor: NovaS

Braća Grci priznaju i kinesku i rusku vakcinu, na more možemo već polovinom aprila

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link