Srbija

Veliki kašalj ima 3 stadijuma, a ovo su najčešći simptomi i najbolji vid zaštite

veliki kašalj srbija
Ilustracija, Foto: Freepik/DC Studio

U Srbiji je do 28. januara 2024. godine registrovano 700 slučajeva velikog kašlja, a broj obolelih je i dalje u porastu.

Na području Beogradu je prethodne nedelje registrovano 69 novoobolelih od velikog kašlja, objavio je Gradski zavod za javno zdravlje.

Od pojave oboljenja velikog kašlja na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu preminula su četiri deteta, rekao je za RTS prof. dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike Instituta.

Jedno dete je životno ugroženo i na respiratoru je.

Registrovano 700 slučajeva, vakcina ne daje doživotni imunitet

Od marta 2023. do 28. januara ove godine, ukupno je registrovano 700 slučajeva tog oboljenja.

Najveći broj obolelih je među decom uzrasta 10-19 godina (466 – 66,6 odsto), a među njima prednjače deca od 12 godina (89 obolelih – 19,1 odsto), 13 godina (83 obolelih – 17,8 odsto) i 14 godina (72 obolelih – 15,4 odsto).

Uvidom u vakcinalni status, od 700 obolelih potpuno vakcinisanih je 460 (65,7 odsto), nepotpuno vakcinisanih je 39 obolelih (5,6 odsto), dok je nevakcinisano ;43 (6,1 odsto) dece do tri godine.

Kako je jednom prilikom za N1 navela pedijatar Jelena Mitrović, vakcina protiv velikog kašlja uvedena je 1961. godine kod nas i sve vreme je u obaveznon programu.

Sama vakcina ne daje doživotni imunitet, pa se u svetu preporučuje nakon primljenih doza i revakcine u prvoj i drugoj godini života, primanje vakcine i pred školu u adolescenciji, a zatim na svakih 10 godina.

Koji su simptomi oboljenja?

Nakon perioda od 7-10 dana (najduže 21 dan) od kontakta sa obolelom osobom, dolazi do pojave prvih simptoma bolesti. U tipičnoj kliničkoj slici velikog kašlja prepoznaju se tri stadijuma oboljenja.

Prvi stadijum

U kataralnom stadijumu su dominantni simptomi i znaci slični prehladi (kijanje, curenje iz nosa, blago povišena telesna temperatura, ili odsutnost njenog porasta, blag kašalj), koji traju jednu do dve nedelje.

Drugi stadijum

U drugom, paroksizmalnom stadijumu, sa pojačavanjem simptoma i znakova oboljenja iz prvog stadijuma dolazi do značajnog pogoršanja tegoba, u smislu intenziteta i učestalosti kašlja sa paroksizmima, naročito tokom noći.

Trajanje drugog stadijuma infekcije je od jedne do šest nedelja.

Između napada kašlja osoba ne mora odavati utisak da je bolesna, piše Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Treći stadijum

U poslednjem, rekonvalescentnom stadijumu, koji traje nedeljama i mesecima nakon početka bolesti, postepeno dolazi do povlačenja tegoba i potpunog oporavka obolelih.

Najčešća kompikacija velikog kašlja je zapaljenje pluća, koja je i najčešći uzrok smrti kod obolele odojčadi.

Neurološke komplikacije kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika u mozak su konvulzije i encefalopatija.

Ostale blaže komplikacije su zapaljenje srednjeg uha, anoreksija, dehidratacija, a kao posledica povećanog pritiska prilikom paroksizmalnog stadijuma, dolazi do krvarenja iz nosa, pojave kile i pneumotoraksa.

Bolest je primarno izazvana toksinom. Bakterija se pričvrsti za trepljasti epitel respiratornog trakta i luči toksin koji izaziva paralizu „treplji“ i inflamaciju i otežano izbacivanje respiratornog sekreta.

Veliki kašalj je bolest ljudi i nije utvrđeno postojanje drugog rezervoara infekcije.

Adolescenti i odrasli su značajni rezervoari Bordetella pertussis za odojčad.

U najvećem riziku za ozbiljne komplikacije i smrtni ishod su upravo odojčad mlađa od 12 meseci, koja je nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana.

Najbolji vid zaštite – vakcinacija

Kada je reč o trenutnoj imunizaciji, vakcina protiv velikog kašlja daje se u okviru imunizacije protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, vakcinom poznatijom pod nazivom Pentaxim.

Vakcinacija je u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima obavezna za sva lica određenog uzrasta.

Imunizacija protiv velikog kašlja počinje sa navršena 2 meseca života i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze, sa razmakom od najmanje 4 nedelje između doza.

Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće 6 meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom.

Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole (najkasnije u toku prvog razreda).

Izvor: N1

Otkrivena 3 nova simptoma povezana sa koronom, kako razlikovati grip od kovida?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link