Magazin

Jedno parče namirnice koja nam je svakodnevno na trpezi štetnije je od cele kesice čipsa

hrana-zdrava-hrana

Jutros ste pojeli krišku hleba za doručak? Onda ste uneli više soli u svoj organizam nego da ste pojeli celu kesicu čipsa. U poređenju s kesicom gotovog slanog čipsa, jedna kriška hleba obično je slanija i glavni je izvor soli u prosečnoj ishrani.

Istraživači iz grupe Action on Salt sa Univerziteta Queen Mary u Londonu procenili su 242 isečenih hlebova pronađenih u britanskim supermarketima. Tri četvrtine njih imalo je isto ili više soli od paketa čipsa od 25 grama, prenosi Nova.rs.

Pokretači kampanje iz akcijske grupe žele da vlada uvede obavezne ciljeve smanjenja unosa soli – sistem koji već postoji u drugim zemljama. Nadaju se da će to smanjiti broj smrtnih slučajeva od moždanog udara i srčanih bolesti.

Grejem MekGregor, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu Queen Mary i predsedavajući u Action on Salt, rekao je: „Smanjenje soli je najisplativija mera za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje broja ljudi koji umiru i pate od moždanog udara i srčanih bolesti“.

Iako je većina hlebova ispitanih u istraživanju pala ispod maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100 g, aktivisti taj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosečnog sadržaja soli u hlebu za šest odsto uklonilo bi 926 tona soli iz ishrane Ujedinjenog Kraljevstva svake godine – što je u rangu s 40 paketa čipsa.

Portparol Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu rekao je:

– Hrana s visokim udelom soli može uzrokovati visoki krvni pritisak koji je povezan s moždanim i srčanim udarima. Zbog toga smo preduzeli mere ograničavajući stavljanje hrane s visokim udelom soli, šećera ili masti u velikim maloprodajnim objektima. Naš dobrovoljni program smanjenja soli daje rezultate, s količinom soli u hlebu smanjenom za 25 odsto od ranih 2000-ih. Ali potrebno je učiniti više i želimo da industrija preuzme odgovornost i nastavi da smanjuje ​​količinu soli u svojim proizvodima kako bi rnivoi bili što je moguće niži.

Izvor: Nova.rs

Prvo fruštuk, ondak na put: Šta se jede za doručak u 35 zemalja sveta

oznake
script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link