Magazin

Jedini Hitlerov intervju o Srbima: Dva puta su me ujeli za srce, imaju osećaj političke misije i istorijske uloge

tlerhi
Printscreen

Predrag Milojević bio je i ostao jedna od najvećih ikona srpskog novinarstva, a imao je tu privilegiju da u sklopu svoje profesije razgovara sa nekim od najistaknutijih ljudi u celokupnoj istoriji čovečanstva. Bio je u prilici da intervjuiše Hitlera, Musolinija i Čerčila, a godinama je bio dopisnik Politike iz Berlina i Londona.

Bio je jedan od prvih novinara koji je uspeo da izgradi svoj stil kombinujući reportaže sa ličnim komentarima na određene važne vesti iz zemlje i sveta tog doba.Mnoge je interesovalo njegovo viđenje i utisak koji je stekao u razgovorima sa jednim od njavećih zlikovaca u istoriji.

Zanimljivo je Hitlerovo shvatanje istorijske uloge srpskog naroda, kao i termin „velikosrpska ideologija“ koji se često može čuti, naročito u zemljama bivše Jugoslavije. Poslednji primer je Crna Gora i predsednik Milo Đukanović koji ne propušta priliku da o tome javno govori.

Nedeljnik ovaj tekst prenosi iz feljtona istoričara Čedomira Antića pod nazivom „Globalna istorija Srbije“.

Godine 1996. je predstavljen kao poslednji živi sagovornik Adolfa Hitlera. Na konferenciji održanoj u Nemačkoj devedesetpetogodišnjeg Predraga Milojevića pitali su o prvom utisku.

“Hitler je bio ljubazan i ostavio je na mene prijatan utisak.”

Publika se začudila pa razljutila, a starac je pojasnio: “Gospodo, pitali ste me za prvi utisak, a ja sam intervju sa vođom male i potcenjene stranke završio upozorenjem da je reč o čoveku opasnih namera. Šest godina kasnije najuren sam iz Nemačke pod pretnjom smrti.” Okupljeni su zapljeskali.

Šezdeset godina ranije Milojević je u „Politici“ napisao: “Hanibal je prešao Alpe i došao pred vrata Rima, iako nije imao pojma o geografiji. Hitler je stvarao najburniji politički pokret u Nemačkoj, iako još nije načisto ni s pojmovima iz političkog bukvara. U tome je valjda moć iracionalnog u stremljenju ljudskom. Ali, da je stvoren za vođu, vidi se i po tome što nagovara studente da se uče politici čitajući zvezde. Čitajući svoje tabake i knjige u bibliotekama, oni bi mogli da izvuku pouke sasvim nezgodne po nacionalistički pokret.”

Hitler je tokom rata tvrdio da su ga Srbi “dva puta ujeli za srce” – Sarajevskim atentatom 1914. i prevratom zbog pristupanja Trojnom paktu 1941. godine. Rekao je i:

“Mi nikad ne smemo dozvoliti da na Balkanu jedan narod postane suviše moćan, narod koji ima osećaj političke misije i istorijske uloge. Upravo Srbi su taj narod. Oni su dokazali da imaju veliku državotvornu snagu, a i velike, ambiciozne ciljeve koji čak idu do Egejskog mora”.

– Srbi su narod koji je određen da ima državu i koji je kao narod održan. Njihova ideologija je velikosrpska. U njima postoji bezobzirna otporna snaga. Zbog toga će oni uvek zastupati velikosrpsku ideju. Ono što dolazi iz Beograda znači opasnost – navodi se u tekstu.

“Nemačka mora do kraja suzbijati sve planove o Velikoj Srbiji. Ne sme se stvoriti srpska vojska. Prihvatljivija (je) čak (i) stanovita komunistička opasnost”, govorio je Hitler.

Suludi propisi o imenima: Beba može da se zove Adolf Hitler, ali ne sme Vuk

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

194 Shares
194 Shares
Share via
Copy link