Magazin Svet

Srpski petao Valter postao zvanični ambasador Hitlerovog rodnog grada (FOTO)

Branau petao
Foto: Tanjug/Braunau Sekretarijat za kulturu/Zoran Šijaković

U rodnom mestu jednog od najvećih zločinaca koje je svet video, Adolfa Hitlera, svečano je postavljena skulptura srpskom petlu, kojeg je sa ratišta doneo jedan nemački vojnik.

Priča je dospela u javnost, jer je u lokalnim novinama o prijateljstvu između srpskog pevca i nemačkog vojnika pisao novinar Valter Gajiring, pa je po njemu petao nazvan Valter.

Skulptura je svečano otkrivena na mostu preko reke In, kod gradića Branau, lociranom na granici Austrije i Nemačke, u kojem je Hitler rođen.

Tako će od sada srpski petao dugopevac krasiti taj most, jer je na njemu stradao. Naime, njega je sa ratišta doneo nemački vojnik, a nemački carinici su mu 1918. godine na tom mestu odrubili glavu.

Valter će postati ambasador Branaua

Skulptura je svečano otkrila poslanica Evropskog parlamenta Angelika Vinzig u petak, a priču o pevcu Valteru nemački novinar Gajiring je objavio 29. juna 1918. godine, na naslovnoj strani lokalnih novina. Sada je ona ponovo dospela u javnost.

Svečanosti na mostu preko reke In prisustvali su brojni austrijskih zvaničnici, ambasador Srbije Nebojša Rodić, a informacije o ovom događaju za Tanjug je preneo inicijator projekta Zorana Šijakovića, lokalni sekretar za kulturu koga su salcburški mediji uvrstili u 100 najpopularnijih sugrađana, a Vlada Gornje Austrije odlikovala za stvaralački rad.

Petao Valter skulptura
Foto: Tanjug/Braunau Sekretarijat za kulturu/Zoran Šijaković

Uz petla koji je postavljen na ogradi mosta preko reke In napravljen je, kako kaže Šijaković i jedan manji, takođe rad Kristine Persajs.

On je trenutno je u Muzeju i biće ambasador koji će Braunau povezivati sa drugim gradovima širom Evope, sa sličnim legendama, rekao je on, preneo je Tanjug.

– Dobili smo poziv za Brisel, a prvo idemo u Bremen koga krasi i skulptura magarca, mačke i petla – junaka iz bajke Bremenski svirači braće Grim. Biće to povod i za bratimljenje srpskog i petla braće Grim, koje će se iskoristiti za jačanje veza u oblasti privrede, kulture … – rekao je Šijaković.

Na svečanosti je, kako kaže, premijerno izvedeno i delo „Fantazija o petlu“ Vilfrida Šarfa kompozitora koji je nastupao i na novogodišnjem koncertu Bečke filharmoniije.

Petlom pokušavaju da skinu Hitlerovu stigmu sa gradića

Šijaković, koji je rođen u Novom Sadu, kaže i da je Braunau kao Hitlerovo rodno mesto stigmatozovano i da se zbog toga svi trude da doprinesu da izađe iz takvog nepopularnog imidža.

Sa našim petlom to će sigurno uspeti, kaže Šijaković koji je i osnivač Udruženja Danica čiji je ansambl jedan od retkih interpretatora srpske izvorne narodne i starogradske muzike u Austriji.

U priči o važnosti petla, podseća i na to da su mnoge životinje bile junaci Prvog svetskog rata, a neke su imale i manje zvaničnu ali ključnu ulogu za moral vojnika u rovovima, podstičući ih da razmišljaju o normalnom životu i danima kakve će ponovo živeti.

Izvor: Telegraf

Nacistički saradnici dobijaju spomenik na Limanu 4, Grad gluv za apele građana

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link