Magazin

Suludi propisi o imenima: Beba može da se zove Adolf Hitler, ali ne sme Vuk

beba-decak

Kada biraju ime za dete roditelji žele da ono bude najlepše, njima posebno važno i značajno, ali trebalo bi da obrate pažnju i na još jedan kriterijum – trebalo bi da pripaze da baš to ime nije zabranjeno u zemlji u kojoj se dete rodilo. Postoji čitava lista imena koja su zabranjena u državama širom sveta, pa tako i u našoj zemlji.

Razlozi za zabranjivanje određenih imena uglavnom su isti – za cilj imaju da deca ne dobiju imena zbog kojih im se drugi mogu rugati, ponižavati ih ili im se podsmevati. Naravno, liste zabranjenih imena ne nastaju slučajno – već kada dođe do toga da roditelji žele da svom detetu daju neko ime koje, ne samo da je veoma inovativno – već i na granici podrugljivosti.

Zabranjivanje imena u Srbiji – prema Porodičnom zakonu

Član 343 Porodičnog zakona Srbije predviđa pravo roditelja da svom detetu izaberu ime, ali da ono ne može pogrdno, da ne može biti neko ime koje vređa moral ili koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine. U slučajevima kad roditelji ne žele da odustanu od imena koje se kosi sa pravilima propisanim u zakonu – matičar je dužan da dostavi predmet nadležnom organu starateljstva na odluku.

Imena đavola, životinja, muzičkih ikona

U mnogim državama imena koja nose značenje đavola ili neke poznate (istorijske/mitske/književne) ličnosti, a koja sa sobom nosi negativnu konotaciju – jednostavno ne možete dati svom detetu. Upravo zato u Švajcarskoj je zabranjeno detetu dati ime Juda, dok je jedan par u Nemačkoj hteo da svom detetu da ime Lucifer – ali su u tome ipak bili sprečeni, a ovo ime je dospelo na listu zabranjenih imena u ovoj zemlji.

Iako možda ne razumete zašto bi to neko radio, ali postoje zabeleženi slučajevi gde su parovi želeli deci da daju imena Metalika ili Elvis – što je u Švedskoj zabranjeno, dok je Francuska zabranila imena Princ Vilijan i imena koja se smatraju čudnim – kao što je na primer Jagoda (?).

Da se kultura širom sveta razlikuje od zemlje do zemlje govori i činjenica da je u Maleziji pogrdno dati detetu ime čije se značenje povezuje sa prirodom ili životinjom – jer se to smatra velikom uvredom. Nasuprot tome, u Srbiji su imena kao što je Vuk, Srna ili imena data po ugledu na cveće veoma uobičajena, pa čak i prilično popularna.

Mercedes, Ikea, Nutela… ali i Pepeljuga, Mirođija, Mrgud

Bizarnostima kada su u pitanju izbori imena za decu očigledno nema kraja. Tako se u pojedinim državama beleže slučajevi gde su roditelji želeli svojoj deci da daju imena kao što su Supermen ili Ikea (Švedska), Nutela i Mini Kuper (Francuska), Mercedes i Šanel (Švajcarska), ali i Fejsbuk (Meksiko). Naravno, ova imena su odmah otišla na listu zabranjenih u ovim zemljama.

Međutim, pored svih ovih država, ni Srbija ne zaostaje puno kada su u pitanju čudna imena. Iako ova imena nisu na spisku zabranjenih, svakako se nalaze na listi najčudnijih:

Za devojčice: Duga, Mirođija, Pravda, Hajdi, Sjajna, Princeza, Svila, Pepeljuga;

Za dečake: Ris, Dinarko, Svilenko, Tarzan, Mrgud, Granit, Omiljen, Gljeb;

Posebna odobrenja za željeno ime

Ako želite da sami izaberete ili možda i osmislite novo ime za svoje dete – u Danskoj morate prvo ispoštovati određenu proceduru, što opet ne mora da znači da ćete moći tako i da nazovete svoje dete. Naime, u ovoj državi postoje spiskovi odobrenih imena za devojčice i za dečake – od po 3-4.000 imena.

Ukoliko želite da date ime detetu koje nije na spisku morate zatražiti dopuštenje od posebnog dela Univerziteta u Kopenhagenu. Do sada je praksa pokazala da se godišnje u Danskoj odbije oko 1.000 imena – uglavnom zbog neprikladnog značenja ili čudnog načina pisanja, što takođe nije dozvoljeno u ovoj zemlji.

Da kojim slučajem živite u SAD, imali biste apsolutnu slobodu u izboru imena

Naravno, možda ne želite da vaše dete ima neko totalno „ludo“ ime, ali je to u okviru vaših prava. Tako recimo, u Nju Džerziju roditelji mogu da daju ime kakvo god žele, sve dok ono nije nepristojno i ne sadrži brojeve ili simbole, navodi portal Bebac.

Međutim, taj isti zakon dozvoljava da svojem detetu date ime, primera radi, Adolf Hitler.

Poznat je bizaran slučaj porodice Kembel koja je zbog toga završila na sudu 2009. Oni su želeli da poslastičar na torti ispiše ime njihovog deteta — Adolf Hitler Kembel — što je ovaj odbio da uradi, pa su se sudili zbog nepružanja usluge, a ne zbog imena. Epilog — poslastičar je dobio slučaj, imao je pravo da odbije uslugu, a roditelji nisu morali da menjaju ime svom detetu.

„Da su Kembelovi dali ime detetu R2D2 (prim. aut. Ar-Tu-Di-Tu), vlasti bi intervenisale. Ovako, Adolf Hitler Kembel ne predstavlja nikakvu prepreku“, pojasnio je Karlot Larson, profesor prava na Univerzitetu Kalifornija.

r2d2
R2D2 – Ar-tu-di-tu

Nutela je zabranjena u Francuskoj

Uz izvinjenje svim ljubiteljima čoko-lešnika, ime Nutela je zabranjeno u Francuskoj. Francuski sud je 2015. godine zabranio roditeljima da svojoj ćerki daju ime po ovoj poznatoj robnoj marki. Ona se sada zove Ela.

Samo je jedna IKEA u Švedskoj

Možda ste veliki obožavalac Ikeinih proizvoda, ali vam to ne daje pravo da svom detetu date takvo ime.

U Meksiku se ne možete zvati Robokap ili Fejsbuk

Meksiko je zabranio imena Robokap i Fejsbuk pod izgovorom da navode na nasilje.

Skraćena imena i nadimci nisu dozvoljeni u Portugaliji

U ovoj državi možete da se zovete Tomas, na primer, ali Tom ili Toma — ne. Skraćeni oblici imena, kao zvanična puna imena, ovde nisu dozvoljeni.

Epl (Jabuka), ali ni Dunje, Višnje i Jagode ne mogu u Maleziji

Malezija ima prilično stroga pravila za imena. Zanimljivo je da su vlasti ove zemlje 2006. godine „prognale“ brojne nadimke i imena sa značenjem voća ili povrća.

U Italiji Venerdi (Petak) može biti samo dan u sedmici

Kada je jedan čovek pokušao da da ime svojoj ćerki Venerdi, što na italijanskom znači petak, rečeno mu je da ne može. Zvaničnici su smatrali da ime spada u kategoriju „smešnih ili sramotnih“ imena.

Guči, Mercedes i Šanel „ne postoje“ u Švajcarskoj

I Švajcarska ima neka stroga pravila o davanju imena. Tako, ne možete da detetu date ime po već postojećoj robnoj marki.

Linda je apsolutno zabranjena u Saudijskoj Arabiji

Vlada Saudijske Arabije je 2015. zabranila čitav niz imena za koja je smatrala da su uvredljiva, uključujući i ime Linda.(?) Oni smatraju da sva nearapska, neislamska imena koja su u suprotnosti sa kutlurom Saudijske Arabije ne treba da budu dozvoljena.

Popularna neobična imena među Novosađanima

11 Shares
Share via
Copy link