Magazin Novi Sad

Ko su članovi Komisije za planove koji odlučuju o sudbini Novog Sada

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Drama oko nacrta Gradskog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine sve više dobija na svom intenzitetu. Plan se nalazio na javnom uvidu od 28. decembra 2021. do 5. Februara 2022. godine, a na adresu Uprave za Urbanizam stiglo je skoro 15.000 pritužbi građana.

Organizovani su i brojni zborovi građana, na kojima su Novosađani iskazali svoje nezadovoljstvo nacrtom GUP. Kako ističu udruženi građanski pokreti i ekološke organizacije, nakon što je zabranjeno snimanje tonskih i video zapisa na sednicama Komisije za planove, građani su praktično isključeni iz javne rasprave o GUP.

Takođe je dovedena u pitanje stručnost, kompetentnost i objektivnost pojedinih članova komisije.

Zajedničko saopštenje novosadskih ekoloških organizacija prenosimo u celosti:

Isključivanje građana iz javne rasprave o GUP-u

Poslovnikom o radu Komisije za planove, koji je izmenjen 7. februara ove godine, zabranjeno je snimanje tonskog i video zapisa na javnim sednicama. Dolepotpisane organizacije ove izmene Poslovnika vide kao pokušaj isključivanja građana iz javnih rasprava i ozakonjenje netransparentnog rada nadležnih. Građani Novog Sada, zajedno sa arhitektama, prikupili su i predali preko 15.000 primedbi na GUP. Javnost ima pravo da zna šta se dešava na javnim sednicama na kojima se te primedbe razmatraju.

Zabrana snimanja se neće poštovati!

Istim Poslovnikom ograničava se izlaganje podnosioca primedbi na 10 minuta. Poslovnik ne definiše jasno da li je ograničenje povezano sa osobom ili sa primedbom. Podrazumeva se da 10 minuta nije dovoljno ukoliko je učesnik rasprave podneo više primedbi. Čini se da je Poslovnik napravljen proizvoljno, bez utemeljenja, isključivo da bi se građani ućutkali.

Ove iznenadne izmene Poslovnika stupile su na snagu nakon javnih prezentacija Nacrta Generalnog urbanističkog plana, kojima su se građani Novog Sada u velikom broju odazvali.

Neprijatnost, a zapravo istina o sramnom dokumentu koji su izneli pred javnost, kroz koju su prošli predstavnici JP Urbanizam iznošenjem primedbi od strane građana i nezavisnih stručnjaka (Društva arhitekata Novog Sada, DaNS), rezultiralo je iznenadnim donošenjem Poslovnika, kako bi se članovi Komisije zaštitili.

Ko su članovi Komisije za planove koji odlučuju o sudbini grada

Neobično je da od šest arhitekata koji su u Komisiji, samo sekretarka Jasmina Lazić ima licencu urbaniste. Nezavisne arhitekte iz DaNS-a su često na meti kritike direktora JP Urbanizam Dušana Miladinovića kako ne razumeju posao planera s obzirom na to da ne poseduju licence za urbanističko planiranje. Nejasno je kako predsednik Radonja Dabetić i članovi Komisije mogu da vrše stručan nadzor planskih dokumenata ukoliko ne poseduju adekvatne licence. U Rešenju o imenovanju zahteva se da članovi budu stručni iz oblasti urbanističkog i prostornog planiranja.

Potpredsednik Komisije Zoran Vukadinović, saobraćajni inženjer, u javnosti je često prozivan zbog dobijanja gradskih tendera. Negirao je sukob interesa. Ono što možemo da vidimo po podacima koji su dostupni na APR-u jeste to da je Andzor inženjering, biro koji je u vlasništvu  Vukadinovića, u 2017. prihodovao ukupno 29.832.000,00 dinara dok je u 2020. taj iznos porastao čak na 84.759.000,00 dinara. Broj zaposlenih nije pratio srazmerno ovaj skok u obimu posla. Od nekada 10 zaposlenih, u 2020. broj se popeo na 19. Vukadinović učestvuje u radu Komisije za planove od 2018. godine.

Arhitekta Ivan Brakočević, koji stoji iza projekta Pupinova palata u centru Novog Sada, postavljen je za člana Komisije u martu 2021. Postavlja se pitanje da li Brakočević može da bude objektivan u odlučivanju. Brakočević takođe ne poseduje licencu za urbanističko planiranje, pa je upitna i stručnost. Zanimljivo je da se po kuloarima spominje upravo Brakočevićev arhitektonski studio kao budući nosilac projekta za objekat na mestu nekadašnje štamparije Dnevnika.

Da podsetimo, za potrebe izgradnje Pupinove palate srušena je nekadašnja Komunalna banka, spomenik od kulturno-istorijske važnosti, i izmešten je spomenik jermenskoj porodici Čenazi, jedina jermenska zaostavština u Novom Sadu. Pupinova palata je prvobitno trebalo da ima 5, ali je porasla na 13 spratova. Umesto planiranih 13.000 tokom gradnje je dostigla čak 40.000 kvadratnih metara.

Radosav Šćepanović je vlasnik dva biroa, neaktivnog Studio line i ARH R koji je osnovan 2015. godine. U ARH R Šćepanović je 2017. prihodovao 14.382.000,00 dinara sa evidentiranim jednim zaposlenim, 2019. sa dvoje zaposlenih 31.922.000,00 dinara, a u 2020. godini 17.251.000,00 dinara.

Zanimljivo je da je Šćepanovićev biro registrovan na istoj adresi  kao i Biro za projektovanje i inženjering Lasta projekt. Odgovorno lice Lasta projekta je 78-godišnji mašinski inženjer Ratko Vuca. Poslove vezane za arhitektonsko planiranje pak obavlja arhitekta Igor Vuca. Ovaj biro po javno objavljenim dokumentima nije prihodovao od datuma osnivanja 2016. do 2020.

Pretpostavlja se da će zveštaj u 2021. biti znatno drugačiji jer je upravo Lasta projektovala na Rumenačkom putu, na prostoru nekada planiranog sportskog parka, stambeni kompleks od 13 lamela na površini od 28.555 kvadratnih metara. Procenjena vrednost radova je, prema građevinskoj dozvoli, 2.272.624.550,00 dinara bez PDV-a, odnosno oko 19 miliona evra. Lasta projekt je nosilac izrade nedavno prikazanog urbanističkog projekta novog Galensovog kompleksa koji bi trebalo da se gradi u naselju Depresija, a sačinjavaće ga ukupno 7 lamela.

Komisiju sačinjavaju još sekretarka Ivana Lazić, inače jedina sa licencom za urbanističko planiranje iz oblasti arhitekture. Milan Kovačević, je po drugi put imenovan, budući da je u periodu od 2014. do 2018. obavljao ovu dužnost. Lazić i Kovačević učestvuju u radu Komisije od 5. marta 2021. godine, od kada i Brakočević. Dotadašnji članovi Antonio Sandiki, Zorica Florić Čanadanović i sekretarka Nada Milić zatražili su razrešenje iz ličnih razloga. Bitno je napomenuti da su čak 3 člana tražila razrešenje neposredno pred sednicu na kojoj se raspravljalo o spornom mostu, ali i o građevini na Rumenačkom putu.

Pitanje koje se nameće jeste za koga radi ova Komisija? Da li za Grad u ime građana ili za moćne investitore, kao što su Galens i slični?

Pozivamo građane i građanke koji su potpisali primedbe da nam se priključe u ponedeljak 7. marta u 9.00 u amfiteatru Spensa i da zajedno stanemo protiv urbicida, korupcije i uništavanja prirode.

Prijavite se mejlom na [email protected] i tražite potvrdu svoje prijave ili se prijavite telefonom na broj 021 423 015.

Link za događaj KORAK 4: JAVNA SEDNICA KOMISIJE ZA PLANOVE.

Potpisane organizacije:

Ekološki front Novi Sad

Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona

Centar za razvoj demokratskog društva Europolis

Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje

Sačuvajmo zelene površine u Novom Sadu

Futoška inicijativa

Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA

Pokret Odbranimo šume Fruške gore

Udruženje za zaštitu šuma

Eko straža Novi Sad

Vlasnik Galensa lažno deklarisao 30 hiljada tona veštačkog đubriva, pa ga podvalio srpskim seljacima

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ovo je strsno I procitati a zamislite kako je strasno stalno gledati te nakaradne gradjevinske objekte po Novom Sadu dok state gradom!!!

OGLAS

53 Shares
Share via
Copy link