Srbija Vesti

Meštani Gojne Gore zaustavili nelegalna geološka ispitivanja, jer nisu odustali od naše zemlje

geolozi
Foto: Ustupljena fotografija

Savez ekoloških organizacija Srbije „Znamo da ne damo“ zaustavio je geološka ispitivanja na privatnom posedu bez dokumentacije i bez dozvole vlasnika.

Naime, nakon što je u selu Gojna Gora (opština Gornji Milanovac) uočeno vozilo prokupačkih registarskih oznaka sa uzorcima sa terena, okupilo se nekoliko desetina meštana iz tog i okolnih sela – članovi udruženja Suvoborska greda, Zaštitimo Dobrinju i okolinu i Za čist Kosjerić.

Foto: Ustupljene fotografije

Ubrzo su se pojavili geolozi, a na njihov poziv došla je i policija, navodi se u saopštenju. Ispostavilo se da je reč o geolozima kompanije „Konstantin Resource d.o.o“ iz Beograda koji sa sobom nisu imali dokumentaciju potrebnu za geološka istraživanja. Imali su jedino, navodi se dalje, samo kopiju rešenja Ministarstva rudarstva i energetike, koje je javno dostuno na internetu. Nedostajale su im dozvole za rad, kao i putna dokumentacija, ističe Savez.

Foto: Ustupljene fotografije

Geolozi nisu želeli da predaju prikupljene uzorke zemljišta meštanima, ali su ih predali na zahtev policije, nakon čega su privedeni javnom tužiocu u Gornjem Milanovcu.

– Oni su pokazali da nisu odustali od naše zemlje i da su obećanja koja smo dobili prazna, a mi smatramo da je krajnje vreme da pokažemo da smo složni, sabrani, svesni i savesni znamo da ne damo, zaključuje se u saopštenju SEOS-a.

Otac i sin na porodičnom imanju zatekli mašine kako im buše zemlju

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap