Svet Vesti

Francuski sud zbog zagađenog vazduha kaznio državu s 30 miliona €, novac prosleđen ekolozima

pariz
Printscreen

Nakon objava da je Beograd danima u samom vrhu najzagađenijih gradova na svetu vest koja je došla iz Francuske deluje kao deo iz skeča „Nadrealista“.

Najviši administrativni sud Francuske u ponedeljak je naložio državi da plati dve nove kazne od po 10 miliona evra zbog neuspeha u zadatku da poboljša kvalitet vazduha u velikim gradovima.

Ove dve nove kazne nisu jedina mera. Iz istog razloga, isti sud je tokom 2021. godine državu već kaznio identičnom cifrom, 10 miliona evra, što ukupan iznos izrečenih kazni, za samo dve godine, podiže na neverovatnih 30 miliona evra.

Najnovije kazne usledile su pet godina nakon što je sud „Conseil d’Etat“, koji deluje kao pravni savetnik izvršne vlasti i vrhovni sud za administrativnu pravdu, naredio francuskoj vladi da smanji nivoe azot-dioksida i finih čestica u nekoliko desetina zona kako bi se uskladili sa evropskim standardima.

„Mere koje je država do danas preduzela ne garantuju da će se kvalitet vazduha dovoljno poboljšati da bi se što je pre moguće ispoštovali određeni pragovi i parametri zagađenja“, navodi se u saopštenju Državnog saveta.

Novac od kazni biće prosleđen ekološkim organizacijama koje su i pokrenule pravni spor.

Dodaje se da su uprkos izvesnom poboljšanju četiri oblasti i dalje posebno ugrožene: Tuluz, Pariz, Lion i Marsej.

Francuska je među nekoliko članica Evropske unije za koje je najviši sud EU utvrdio da krše evropske standarde kvaliteta vazduha poslednjih godina.

Brisel procenjuje da zagađenje vazduha doprinosi više od 400.000 prevremenih smrti u Evropi svake godine i podstiče članice EU da se pridržavaju i preduzmu pravne mere protiv onih koji krše pravila.

Ministar životne sredine Kristof Beču je u saopštenju potvrdio odluku suda i rekao da će se sastati sa zvaničnicima iz najzagađenijih gradova u zemlji.

Izvor: Reuters

Beograde, dobro jutro! Prestonica Srbije je ovog jutra najzagađeniji grad na svetu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

180 Shares
180 Shares
Share via
Copy link