Novi Sad

Sremci pobedili solidarnošću, odbačen plan za Karlovce, bez proširenja kopa Ciglane

sremski-karlovci-5-jelena-i
Foto: Dnevnik/ Jelena Ivanović

Na sednici Komisije za planove o izmenama Prostornog plana Sremskih Karlovaca prihvaćene su primedbe građana.

Stav obrađivača plana je da se predloženi plan odbacuje i da se kreće u izradu novog plana koji bi obuhvatio isključivo parcele u vlasništvu „Nexe grupe“, što je svega desetak, od predloženih 106 parcela. Ukupna površina koju bi novi plan pokrivao, iznosi oko 3,5 hektara, piše 021.rs.

Udruženje građana „Karlovački vinogradi“ saopštilo je da je uložen veliki napor da se podnesu primedbe koje su argumentovane.

– Veliki napor je uložen i da se dopre do svakog komšije koji je u obuhvatu ovog predloga plana, da se angažuje šira zajednica, stručne osobe i mediji. Iza nas stoji posvećen rad, puno uloženog vremena i, što je najvažnije, solidarnost i jedinstvo – navodi se u objavi ovog udruženja.

Podsetimo, izmene plana inicirane su kako bi se proširilo područje eksploatacije Ciglane. Ovo je izazvalo veliko interesovanje i negodovanje građana, pa je javni uvid trajao čak mesec dana, a prva zakazana sednica je otkazana zbog velikog broja pristiglih primedbi.

Na ovaj plan podneto je 175 primedbi što je najviše do sada kada su u pitanju karlovački akti na javnom uvidu.

Proširenju područja eksploatacije pre svega su se protivili poljoprivrednici, vinogradari, kao i ekološki aktivisti, koji su smatrali da će njime biti uništena životna sredina i plodno zemljište.

Izvor: 021.rs

Vlast u Karlovcima odustala od dnevnice od 100 evra za članove komisije, dobiće „samo“ 6.000 dinara

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

14 Shares
Share via
Copy link