Magazin Putovanja

Grčka je otvorena, evo koje uslove treba da ispunite za letovanje

Granice Grče su zvanično otvorene za građane Srbije jutros u 8 sati. Ipak, sve one koji se zapute na omiljena letovališta Srba, ne očekuje Grčka na koju su navikli.

Kako bi se što je više moguće zaštitili od novog udara koronavirusa, Grci i od turista traže pridržavanje epidemioloških mera. Evo pod kojim uslovima se može putovati u Grčku i kada se očekuje relaksiranje mera.

Iako naši građani najčešće u Grčku ulaze preko Makedonije, to još uvek nije moguće. Građani Srbije mogu da uđu u Grčku samo preko Bugarske, preko graničnih prelaza na Promahonasu i Nimfeji.

„Uslovi su potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test, da nije stariji od 72 sata. Takođe, svako ko putuje u Grčku mora da popuni PLF formular 24 sata pre dolaska u zemlju. I dalje će se sprovoditi nasumično testiranje turista. Gosti će morati da se pridržavaju svih restriktivnih mera koje važe i za državljane Grčke“, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić nedavno za “Večernje novosti“.

Međutim, tu je još jedna „caka“. Za sada građani Srbije neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto gde su rezervisali smeštaj. Dakle, nema preletanja s ostrva na ostrvo, niti obilazaka grčkog primorja kolima, prenosi Nova.

Važno je znati da će za turiste u Grčkoj važiti iste epidemiološke mere koje važe za lokalce, a  Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), očekuje da će one postepeno biti popuštane tako da 14. maja letnja sezona krene kako je najavljeno.

„I tad su se već ograđivali da sve zavisi od epidemiološke situacije, ali od 14. maja bi trebalo da stoji dogovor. Očekujem da ćemo najkasnije krajem maja moći u Grčku i preko Severne Makedonije“, kaže Seničić.

U EU sa bilo kojom vakcinom, 13 zemalja uvodi kovid pasoše od leta

13 Shares
Share via
Copy link