Magazin Putovanja

Smaragdna ostrva grčkog Egeja za beg od turističke gužve (VIDEO)

ostrva evia skiatos skopelos

Grčka je najjužnija zemlja Balkanskog poluostrva. Graniči se sa Makedonijom, Albanijom, Bugarskom i Turskom. Površine je 131.944 kvm, i predstavlja prirodni kopneni most između Evrope i Male Azije. Zemlja sa oko 13 miliona stanovnika. Najveći deo stanovništva čine pripadnici pravoslavne vere.

Klima je sredozemna, sa blagim i vlažnim zimama i sunčanim i vrelim letima. Za Grčku se kaže da je zemlja moreplovaca, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Poseidona, Apolona, Afrodite…. Zemlja Platona, Aristotela, Sokrata… Zemlja kojoj su dale pečat mnoge civilizacije – Krit, Mikena, Epidaurus, Delfi, Rimljani, Vizantija… Zemlja u kojoj se nalaze Sveta Gora i Meteori.

Ali i zemlja koja je omiljena letnja destinacija među srpskim turistima… Ostrva Evia i Sporadi posebno se izdvajaju smaragdnim morem koje ih okružuje i činjenicom da na njima možete dobiti sve što očekujete od letnjeg odmora.

Ostrvo Evia

Evia (Evija ili Eubeja) je najveće ostrvo u Egejskom moru i drugo po velečini grčko ostrvo (odmah posle Krita). Glavni grad ostrva Halkis, nalazi se na središnjem delu ostrva i povezan je mostom sa kopnenim delom Grčke i udaljen je od Atine oko 90km.

Evia se prostire od severozapada do jugoistoka, ostrvo je dugačko oko 180 km, a široko od 6 km do 45 km.

Danas se stanovnici uglavnom bave ribarstvom, poljoprivredom i snažnim turističkim razvojem poslednjih decenija, kome doprinosi prirodno okruženje i fascinantna lepota ostrvske obale.

Iz ponude posebno izdvajamo Vilu Makris koja se nalazi na samo 150 metara od strogog centra grada Pefki i na 20 metara od plaže. Odlična vila starijeg datuma sa nedavno renoviranim studijima i apartmanima, nalazi se na obali i od plaže je deli samo ulica i šetalište.

Vila Makris se sastoji od studija i apartmana na prvom spratu sa direktnim ili bočnim pogledom na more, kao i pozadi, na tiho i zeleno dvorište. U vili je dozvoljen boravak malih kućnih ljubimaca (do 10 kg).

Ostrva Sporadi

Severni Sporadi su grupa od tri ostrva – Skiatos, Skopelos i Alonisos. Sva tri ostrva su poznata po brojnim prelepim plažama, bujnoj vegetaciji i smatraju se najlepšim ostrvima u Grčkoj. Obično se ne koristi termin Severni Sporadi već samo Sporadi i sastoje se od razasutih (sporadičnih) ostrva, od kojih su naseljeni Skiatos, Skopelos, Alonisos, Skiros, Pelagos a nenaseljeni Peristera, Skantzura, Yiura, Piperi i Psatura.

Populacija na ovim ostrvima van sezone nije velika – uglavnom su to zanatlije, zemljoradnici i ribari. Zapravo jedine gusto naseljene oblasti koje su ujedno i luke su grad Skiatos, grad Skopelos, Patitiri na Alonisosu i Linaria na Skirosu.

U letnjoj sezoni, na vrlo popularne plaže na Skiatosu i Skopelosu dolaze turisti iz celog sveta, kada se ožive taverne, restorani i barovi duž obale. Severni Sporadi poznati su po plažama za koje se kaže da su najlepše na Mediteranu.

Jedriličari cene ova ostrva naročito zbog skrivenih, divljih plaža i uvala sa netaknutom prirodom. Delfini i mediteranske foke su česti u ovim morima.

Posebno preporučujemo Vilu Makis, koja se nalazi na uzvišenju iznad grada Skiatosa, na oko 550 metara od centra i na oko 450 metara od plaže Megali Amos (Velika Plaža).

S obzirom da se nalazi u tihom okruženju iznad grada, svi studiji imaju fantastičan pogled na zaliv sa mnoštvom ostrvaca, grad i ostrva Skopelos i Eviju.

Svi studiji su opremljeni TV–om, wi–fi Internetom, klima uredjajem, ventilatorom i imaju pogled na more, a najbliži mini market, taverna i restoran brze hrane su na glavnoj ulici, udaljeni oko 200 metara.

Koliko koštaju osnovne namirnice u letovalištima Grčke, Turske i Crne Gore?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link