Magazin

Vlasnici Galensa ogradili više privatnih, državnih i opštinskih placeva na Fruškoj gori

Betonski put na vidikovcu Kesten izgrađen kako bi se pristupilo imanju, foto: Dragana Arsić

Privatne, državne i opštinske parcele našle su se unutar ograde kojom porodica Petrić, u čijem vlasništvu su kompanije „Galens“ i „Promist“, štiti svoje imanje na brdu Kesten na Fruškoj gori, piše Dragana Prica Kovačević za 021.rs.

Tačan broj parcela koje nisu, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u vlasništvu Petrića ne može se utvrditi zbog nedostatka mape na kojoj se detaljno vidi ograda. Ipak, na osnovu satelitskih snimaka i podataka u katastru, može se videti da je reč o bar pet parcela u vlasništvu Republike Srbije (a koje uglavnom koristi Mesna zajednica „Rakovac“) i isto toliko privatnih parcela.

Takođe, kroz nekoliko privatnih i opštinskih parcela prolazi novoizgrađeni betonski put koji je izgrađen kako bi se pristupilo imanju, a koji prema nalazima inspekcije za zaštitu životne sredine nije u skladu sa uslovima za zaštitu prirode. Ovo se može videti na satelitskim snimcima.

Portalu 021 javila se čitateljka Sofija Božanić Kojić koja navodi da joj je zbog izgradnje puta i postavljanja ograde i kapija, onemogućen prilaz parcelama. Tu se nalazi bagremova šuma koja je u vlasništvu njene porodice već decenijama.

„Investitor je na kapije stavio natpis da se radi o privatnom posedu, iako nije vlasnik svih parcela“, ističe Božanić Kojić.

Iako je prethodno bilo najavljeno da će se na ovom brdu graditi samo poljoprivredno imanje, kasnije se ispostavilo da je cilj mnogo komercijalniji. U okviru imanja Petrića naći će se i restoran sa bazenom, fitnes centrom, vinskim barom i bioskopom, površine 7.000 kvadrata i četiri planinske kolibe (apartmani).

Ostatak teksta čitajte na portalu 021.

Novi most u NS za 15 dana poskupeo za 45 miliona evra. Ko se ugradio?

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

120 Shares
120 Shares
Share via
Copy link