Novi Sad Vesti

Novi most u NS za 15 dana poskupeo za 45 miliona evra. Ko se ugradio?

novi-most-ns

Povodom nedavno održane javne rasprave o Generalnom urbanističkom planu grada Novog Sada,(GUP) danas je u prostorijama Narodne stranke održana konferencija za medije Ujedinjene novosadske opozicije.

Pored GUP-a raspravljano je i o problemu neodgovornog upravljanja gradom.

Novaković: U toku je „kinezizacija“ Srbije, za 15 dana porasla vrednost izgradnje mosta za više od 45 miliona evra

Potpredsednik Narodne stranke i predsednik njenog gradskog odbora, Borislav Novaković, izjavio je da je posao oko kineske investicije fruškogorskog koridora i izgradnje tzv. „kineskog“ mosta dvostruko koruptivan.

Naveo je da je ceo projekat proglašen projektom od nacionalnog značaja kao bi se izbegao zakon o javnim nabavkama.

– Međunarodni tender je izostao u svakoj fazi izgradnje mosta – od projektovanja, idejnog i arhitektonskog rešenja, do odabira izvođača radova. Ovaj investicioni projekat se radi iz kineskog kredita, gde je kineska država raspisala tender, gde su se prijavile tri kineske firme. Ostaje nam kineski kredit i zaduženje, kineske firme rade i ostvaruju profit, dok naša građevinska operativa knjiži minus – navodi Novaković.

On je dodao da korist od ovih projekata ima samo kineska država, a da mi kao grad, pokrajina i republika, imamo zaduženje koje će vraćati naši praunuci.

Foto: Luftika

– Postoji i druga dimenzija koruptivnosti izgradnje novog mosta, jer je gradonačelnik Miloš Vučević sve do pre 15 dana uveravao javnost da je vrednost ovog projekta 130 miliona evra sa pristupnim saobraćajnicama. Sada ta cifra iznosi 175.500.000 evra, a razlika između dve cene je čitavih 45,5 miliona evra. To je koruptivni deo, koji služi samo da SNS napuni svoje džepove. Postavljamo pitanje kao je došlo do ove razlike u ceni u samo 15 dana – dodao je Novaković.

On je istakao da se Zakon o javnim nabavkama nije primenjivao ni u slučaju drugih kineskih investitora poput Šangdonga, Linglonga i Ziđina, preko kojih se država zadužuje. U svakom slučaju je izostao međurodni tender, tvrdi Novaković i dodaje da je trenutno najsnažniji proces u ekonomiji kinezacija Srbije, kroz podređivanje ekonomskih interesa Srbije Kini, putem zaduživanja.

Galens zasad nema pravo gradnje na zemljištu brodogradilišta, samo je vlasnik objekta

Novaković ističe da je novim GUP-om, jasno javnosti stavljeno do znanja da na parceli na kojoj se nalazi brodogradilište, koja je u vlasništvu firme „Galens“, predviđena stanogradnja od 20 spratova.

Foto: Luftika

– Obrazite pažnju na crvenu liniju, to je linija vodoutvrde tj. novog nasipa. U momentu kada Galens kupuje brodogradilište, to je bezvredno građevinsko zemljište, jer se nalazi u koritu reke na kojoj nije dozvoljena gradnja. Ovo zemljište može da postane vredno jedino ukoliko gradnjom novog nasipa postane građevinsko zemljište. Galens je imao dogovor sa gradonačelnikom Vučevićem, da će kroz GUP postati vredno tako što će se izgraditi nasip oko brodogradilišta, što se upravo događa – ističe Novaković.

On postavlja se pitanje iz kog razloga bi grad finansirao nasip oko brodogradilišta, ukoliko od njega ima korist samo firma koja je privatizovala brodogradilište. Tvrdi da se sve radi o trošku građana i budžeta, samo da bi „Galens“ od bezvrednog dobio građevinsko zemljište.

– Kupujući brodogradilište, Galens je postao vlasnik objekta, ali ne i zemljišta. Kompanija ima pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine. Da bi gradnja otpočela, neophodno je izvršiti konverziju prava korišćenja u pravo svojine – kaže Novaković.

Ističe da se proces konverzije može izvesti na dva načina. Putem katastarske konverzije bez naknade, što je u ovom slučaju nemoguće, i uz naknadu, a  dodaje  da će biti interesantno na koji način će se odrediti cena zemljišta.

– Galens ne može ništa da gradi dok je vlasnik samo objekta, a ne građevinskog zemljišta. Sve se radi u cilju maksimizacije profita, a minimalizacije humanog načina življenja u Novom Sadu. Sve vreme se vrši trgovina uticajem, prvo investitori kupe bezvredno ili manje vredno građevinsko zemljište potom se menja sve gore navedeno. Od nečeg što je bilo neatraktivno dobija se atraktivan prostor na kome se zarađuju stotine miliona evra  – poručio je Novaković.

GUP nudi beton, asfalt i armaturu i enormno bogaćenje investitora bliskih SNS

Foto: Luftika

Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke, Veljko Krstonošić, poručio je da je najveći broj primedbi građana na GUP odbijen, a da bi ovaj dokument i dalje bio loš, čak i da su usvojene.

On smatra da bi bilo najbolje povući dokument i izraditi novi, za koji bi bili zaduženi „stručniji i dobronamerni ljudi.“

– Mišljenje struke je da ovaj plan predstavlja biznis plan investitora i tajkuna koji su povezani sa Srpskom naprednom strankom (SNS). Primer za to je novosadsko naselje Sadovi. Zbog toga što neki tajkuni najavljuju izgradnju u tom delu grada, ovo naselje će dobiti infrastrukturu mnogo pre nekih drugih, koja su ranije nastala – kaže Krstonošić.

On ističe da u GUP-u nema govora o zaštiti životne sredine, niti održivog razvoja. Smatra da univerzitetu nije posvećena dovoljna pažnja, jer nema reči o razvoju kapaciteta namenjenih za studente, niti o izgradnji studentskih domova.

Krstonošić je spomenuo i promenu namene zemljišta na trandžamentu u podnožju Petrovaradinske tvrđave u građevinsko, što bi moglo ugroziti ovaj objekat od istorijskog značaja.

– Ovakva ideja nije nova, bila je aktuelna pre 8-9 godina, kada se tadašnji predsednik Komisije za planove oštro protivio takvoj nameri. Paradoksalno je da sada isti čovek, Dušan Miladinović, u svojstvu direktora „Urbanizma“ predlaže upravo protiv čega se borio. Da li je interes inverstitora i SNS preovladao – upitao je Krstonošić.

Plan nije zvanično usvojen, a na sremskoj strani su već počele pripreme za izgradnju mosta

Danijela Grujić, predsednica gradskog odbora Stranke slobode i pravde, istakla je da su zbog načina na koji je GUP donesen dovedeni u pitanje čast i ugled gradskih urbanista.

novi-most-novi-sad

Ona navodi da iako plan nije zvanično usvojen, na sremskoj strani je osvanulo gradilište bez potrebnih dozvola, a da je pre nekoliko dana potpisan ugovor o izgradnji novog mosta.

– GUP ulazi u fazu realizacije bez potrebnih pravnih procesa, ceo proces je doveden na nivo predstave. Sve ostaje na savesti onih koji će glasati za GUP, a na građanima ostaje borba. Zbog svega ovoga, pozivam građane Novog Sada i Srbije da masovno izađu na izbore i kazne odgovorne za ovu obest. Oduprimo se štetnoj praksi investicijskog urbanizma koja samo puni džepove predstavnicima režima i njihovim investitorima. Vratimo Srbiju našim građanima – poručila je Grujić.

Izgradnjom „Novog Sada na vodi“ može doći do poplava, uzimamo skupe kineske kredite

Aca Ludicki iz Pokreta za preokret ističe da će izgradnjom „Novog Sada na vodi“,  doći do usporavanja Dunava i povećanja vodostaja.

Foto: Luftika

Po postojećim tehničko-tehnološkim uslovima odbrane od velikih voda, on tvrdi da takva situacija može dovesti do poplava.

– Da li je neko prilikom izrade GUP-a uzeo u obzir koliko treba povećati nasipe uzvodno od potencijalnog gradilišta? Šta sve treba uraditi, ne računajući klizišta severnih padina Fruške Gore, koja će se aktivirati zbog stalnog povećanja nivoa reke – zapitao je Ludicki.

Spomenuto je i pitanje izgradnje prečistača otpadnih voda, koje Novi Sad još uvek ne poseduje, pa se sa Keja širi neprijatan miris i zagađenje.

– Zašto se ovaj prejekat finansira 100 odsto iz kineskog kredita i kupovinom njihove tehnologije, umesto da se oslonimo na evropsku tehnologiju? Na taj način dobili bismo 85 odsto granta, bespovratnih sredstava, a samo 15 odsto bi se finansiralo iz kredita. Ovako se 100 odsto finansiramo putem kredita, po većim cenama od evropskih – zaključio je Ludicki.

Ujedinjena opozicija poziva na korišćenje svih formi otpora kroz građansku neposlušnost

Kako se očekuje da Skupština grada usvoji GUP u narednom periodu iz Ujedinjene opozicije Novog Sada pozvali su građane i organizacije da formiraju širok front koji će iskazati otpor usvajanju dokumenta.

– Kao opozicija pozivamo sve stranke, nevladine organizacije i istaknute javne ličnosti da se napravi najširi front koji bi se protivio donošenju GUP-a. Pozvaćemo na proteste, otpor, kao i sve vidove građanske neposlušnosti, nećemo dozvoliti da se cela stvar tek tako završi. Ono što se do sada naslućivalo, postalo je javna stvar – poručio je Borislav Novaković.

Krstonošić je još jednom naglasio da je čitav proces donošenja GUP-a bio sporan, a odbornike koji budu glasali za pomenuti dokument pozvao je da glasaju po savesti.

– SNS je potpuno urušila sistem vlasti. Izvršna vlast kontroliše skupštinu. Svaki odbornik glasa imenom i prezimenom. Ostaće zapisano kako je ko glasao. Dokument je štetan za sve građane Novog Sada. GUP za graditeljstvo lokalnu samoupravu je isto što i ustav za državu, može trajno da uništi grad i kvalitet života u lokalnoj sredini – zaključio je Krstonošić.

Na konferenciji su govorili predstavnici Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke (NS), Demokratske stranke (DS), Pokreta za preokret i Pokreta slobodnih građana (PSG).

‘Galensove’ arhitekte u komisiji za pritužbe na GUP Novog Sada

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

231 Shares
231 Shares
Share via
Copy link