Magazin Novi Sad

Ceo moj život je Futoška pijaca – tu sam 40 godina, tu sam se zaljubila, tu sam i danas

Dušica - pijaca
Foto: Luftika

Dušica Popržen je sa svoje četiri godine dolazila na Futošku pijacu i pomagala svojoj mami koja je prodavala piliće i jaja. Bilo je to, kako Dušica kaže, 1980. godine, a danas na istoj toj pijaci, njoj pomažu njena deca.

Petočlana porodica Popržen ima svoju kompletnu proizvodnju.  U Žablju obrađuju oko 150 jutara zemlje za potrebe svoje proizvodnje. Svoje koke nosilje, a imaju ih od 6 do 10 hiljada, hrane isključivo svojim kukuruzom, sojom, suncokretom  i ostalim žitaricama.

– Mislim da sam jedini proizvođač u Novom Sadu koji ima ovako ozbiljnu proizvodnju i radi za tezgom. Cenim ovaj kontakt sa ljudima. Između nas nema posrednika. Sve se zasniva na odnosu proizvođač – potrošač, nema nikog između nas i to je ono  na šta smo posebno ponosni – ističe Dušica.

-Futoška pijaca je u svakom smislu obeležila moj život. Tu sam upoznala i svog supruga koji je u Novi Sad došao iz Bosne. Na pijaci smo se upoznali, zaljubili i odlučili da nastavimo ovaj posao koji su još moji roditelji započeli – kroz smeh kaže Dušica i dodaje:

– Odlučili smo da ne glumimo gospodu u gradu već da odemo na selo, zasučemo rukave  i bavimo se poljoprivredom. Složno i zajedničkim radom i trudom smo svoje nasleđe uvećali i napravili jedni ozbiljnu priču. Izrodili smo i troje dece, dve ćerke i sina koji su sada već na studijama i svoji ljudi ali nam uvek i sa velikim zadovoljstvom priteknu u pomoć.

Porodica Popržen
Foto: Privatna arhiva

 

Suprug organizuje rad na  farmi i kompletnu proizvodnju, a Dušica prodaju.  Sve poznatije restorane u Novom Sadu porodica Popržen snadbeva jajima. Na dve pijace, Futoškoj i Najlon, ova složna porodica prodaje sveža kokošija konzumna jaja.

Popržen porodica
Foto: Privatna arhiva

– Nije lako raditi na pijaci. Zimi je hladno, leti jako vruće, na nogama ceo dan ali je dinar sa pijace za mene bio i ostao najslađi – ističe ova vredna i nasmejna žena.

– Na pijaci bude svega i cenkanja i lepih stvari, ali i neprijatnosti, kojih je znatno manje i na koje se trudim da neobraćam pažnju. Volim pozitivne ljude sa kojima razmenim iskustva i taj pozitivni odnos i komunikacija sa ljudima me hrani – kaže nam Dušica.

Sarađuju i sa “Obrokom za porodicu” zajedno sa svojim mušterijama.

Dok razgovaramo sa Dušicom na njenoj tezgi na Futoškoj pijaci naš razgovor neprestano prekidaju sugrađani koji su došli po svoj kornet domaćih, svežih jaja. Sa osmehom na licu, prijatna i srdačna stiže sa svima da se pozdravi i da ih usluži.

I tako je svakog dana kažu zadovoljne mušterije koje imaju samo reči hvale za Dušicu. To nam je sasvim dovoljno da shvatimo da posao svojih roditelja, koji je nadogradila i razvila sa svojom porodicom ne bi menjala ni za jedan drugi. Pijaca je ceo njen život i ona u tome uživa.

Cene cveća na novosadskim pijacama: Lale 1000 din, ruže 350

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
2.7K Shares
2.7K Shares
Share via
Copy link