Magazin Zdravlje

4 namirnice koje mogu postati toksične i ozbiljno vam ugroziti zdravlje ako se čuvaju u frižideru

frižider čuvanje hrane beli luk
Foto: Pixabay/Steve Buissinne

U današnje vreme nemoguće je zamisliti domaćinstvo bez frižidera, jer ovaj uređaj održava hranu svežom i produžava joj rok trajanja. Međutim, nije svaka namirnica pogodna za čuvanje u frižideru, jer postoji velika mogućnost da promeni svoja svojstva i postane toksična.

Stručnjak za zdravlje creva, dr Dimpl Jangda, otkrila je na Instagramu da su namirnice o kojima je reč beli luk, crni luk, đumbir i pirinač.

Beli luk

Beli luk može postati plesniv u frižideru.

– Nikada ne čuvajte beli luk u frižideru, jer vrlo brzo počinje da se stvara buđ, a plesan na belom luku je zapravo povezana sa rakom – rekla je Jangda i posavetovala da se beli luk čuva na suvom i tamnom mestu.

– Beli luk je niske kiselosti, što ga čini sklonim nagomilavanju bakterije Clostridium botulinum, koja je jedan od krivaca za botulizam – upozorila je ona, a prenosi Index.

Crni luk

Luk je kultura koja je otporna na niske temperature.

– Kada stavite crni luk u frižider, skrob počinje da se pretvara u šećer i počinje da hvata buđ. Mnogi ljudi prave ovu grešku.

Iseku glavicu luka, polovinu koriste za kuvanje, a drugu polovinu čuvaju u frižideru. Nemojte to da radite – apelovala je Jangda.

Đumbir

Kao i beli luk i crni luk, đumbir je takođe podložan plesni.

– Vrlo brzo počinje da buđavi kada ga stavite u frižider, a to je povezano sa zatajenjem rada bubrega i jetre. Nemojte ga hladiti – upozorila je Jangda.

Pirinač

Pirinač se može čuvati u frižideru, ali ne duže od 24 sata.

Nekuvani pirinač može da sadrži spore Bacillus cereus, bakteriju koja može izazvati trovanje hranom. Spore mogu da prežive proces kuvanja.

Bakterija Bacillus cereus najbolje raste u temperaturnom opsegu od 4ºC do 48ºC.

U hrani kao što je pirinač, bakterije mogu proizvesti toksine dok se hrana hladi, što dovodi do simptoma kao što su povraćanje, dijareja i grčevi u stomaku.

Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati nakon jedenja pokvarenog pirinča, pa je neophodno odmah potražiti medicinsku pomoć.

Iako je smrt retka posledica, nije isključena. Bacillus cereus može rasti u raznim skrobnim namirnicama, od pirinča do testenine.

Izvor: Index

Sardine su najzdravija hrana iz konzervi, pune su proteina i masnih kiselina

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link