Magazin

Sardine su najzdravija hrana iz konzervi, pune su proteina i masnih kiselina

sardine
Printscreen

Ako ste se kojim sličajem pitali koja je to najzdravija konzervirana hrana, reč je o sardinama.

Sardine u konzervi obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribljih konzervi i odličan su izbor kada sveža riba nije dostupna, kaže nutricionista.

Konzerviranjem se hrana održava sveža i jestiva, posebno hrana koja je sklona razvoju različitih patogena, dok u procesu konzerviranja hrana prolazi kroz proces sterilizacije.

„Nažalost, rezultat je značajan gubitak hranljivih materija, ali kada se voće ili povrće jednom konzervira, može da ostane tako godinama, bezbedno od opasnih mikroorganizama“, objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva koja je, prema rečima stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana.

– To su svakako sardine ili sardine u konzervi, ali i druge riblje konzerve koje su pristupačan izvor proteina, ali i održive i ne zahtevaju dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervirane ribe vašoj ishrani ima brojne zdravstvene prednosti. Sardine u konzervi imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morskih plodova, posebno ako sveže nisu dostupne – rekla je doktorka Kording.

Uz njih unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje obezbeđuje mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Zdravstvene smernice preporučuju dve do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedeljno, a doktorka Kording preporučuje mešanje sa testeninom, sirom ili krekerima za užinu.

– Lično, volim da ih zgnječim viljuškom i samo ih bacim u salatu – rekla je za Mind Body Green, a postoji bezbroj drugih načina da uključite konzervirane sardine u svoju ishranu.

Izvor: Espreso

Novosađanin pao zbog 60.000 mesnih narezaka, u džep strpao skoro 2 miliona dinara

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link