Vesti Zdravlje

Onkolozi saglasni da ovu hranu moramo prestati da jedemo

kobasice
Foto: Pixabay

Uživate li u sendviču s kobasicom, kolačima ili pivu? To je hrana koje bismo se trebali kloniti ako želimo smanjiti rizik od raka.

Tako tvrde onkolozi, prema kojima hemikalije dodane mesu, alkohol, prekomerna konzumacija šećera i masti mogu povećati rizik od raka debelog creva, dojke i jetre.

Prerađeno meso

Kobasice, slanina, salame, šunka i kobasice primeri su prerađenog mesa za koje se zna da povećavaju rizik od raka. Prerađeno meso je svako životinjsko meso koje je tretirano kako bi mu se produžio rok trajanja ili poboljšao ukus.

To se često postiže dodavanjem hemijskih konzervansa, kao što su nitrati. Meso se takođe može prerađivati sušenjem, dimljenjem ili soljenjem.

Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je prerađeno meso kao kancerogenu hranu prve klase, čime se svrstalo u isti rang kao pušenje i alkohol.

Alkohol

Ispijanje bilo koje vrste alkohola povećava rizik od raka usta, gornjeg dela grla, grkljana, jednjaka, dojke, jetre i creva.

Crveno meso

Baš kao i prerađenog mesa, važno je kloniti se odrezaka, hamburgera i kotleta. Onkolozi upozoravaju da je crveno meso takođe na popisu namirnica koje mogu uzrokovati rak.

Više je studija utvrdilo vezu između konzumiranja crvenog mesa i nekih vrsta raka. Smatra se da, iako crveno meso povećava rizik od raka debelog creva, želuca i gušterače, taj rizik nije tako velik kao onaj koji predstavlja prerađeno meso.

Slatka i pržena hrana

Nije iznenađenje da su slatkiši i gotova hrana na ovom popisu. To je hrana bogata zasićenim mastima, šećerom i soli.

Ona nema vlakana i praktički ne sadrži nikakve hranjive materije, zbog čega je treba jesti samo povremeno i u malim količinama.

Izvor: Index

Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link