Magazin

„Ima da je je*eno otpevam, dušo“: Veliki hit zapravo je oproštaj pred smrt besmrtnog Fredija (VIDEO)

fredi merkjuri

Fredi Merkjuri bez sumnje bio je čovek sa nemerljivim uticajem na čitav svet i popularnu kulturu, koji je osim svog pevačkog talenta u pesmama delio i dobro i loše sa svojim fanovima.

Fredi je sa svojim prijateljima iz grupe „The Queen“ stvorio toliko pesama koje će trajati dokle god je čovečanstva na planeti Zemlji, ali jedna pesma do danas je ostala kao podsetnik ljubavi, profesionalizma i strasti kojom se kroz karijeru vodio ovaj legendarni pevač.

Reč je o numeri “The Show Must Go On” (“Šou se mora nastaviti”), pesmi grupe „The Queen“ objavljenoj na albumu “Innuendo” iz 1991. godine.

Ubrzo, postala je jedna od najpoznatijih pesama koja je obeležila čitavu jednu generaciju, piše Istorijski zabavnik.

Iako važi mišljenje da ju se napisao Fredi Merkjuri i da ona predstavlja njegovu oproštajnu pesmu, to je samo delimično tačno. U stvari, osnovu je napisao gitarista Brajan Mej, inspirisan upravo Merkjurijevom borbom sa bolešću, njegovom hrabrošću i istrajnošću u poslednjim danima.

fredi
Printscreen

Merkjuri je bolovao od side, iako se to tada nije zvanično znalo. Sredinom 1991. već je bio toliko bolestan da je jedva hodao, pa je Mej bio zabrinut da li će on biti i fizički sposoban da otpeva tako zahtevnu pesmu. Zato je demo verzije otpevao upravo Mej iako je morao da koristi falset na pojedinim, previsokim, deonicama.

Međutim, na iznenađenje svih članova grupe, kada je došlo vreme snimanja, Fredi je došao u studio, popio malo votke, ustao, rekao: “Ima da je jeb**o otpevam, dušo!“ i onda otpevao celu pesmu bez greške iz prvog pokušaja. „Krenuo je i rasturio, potpuno je pokidao taj vokal“, pričao je kasnije Mej.

Nakon toga, Fredi Merkjuri već je bio preslab da bi snimio spot, pa za njega nije rađen novi materijal, već je sačinjen kolaž od spotova grupe načinjenih između 1981. i 1991. godine.

Pesma govori o životu na sceni uopšteno, o tome da se svi lični problemi moraju ostaviti pozadi kada se nastupa, a tekst je pun aluzija i metafora. Na kraju, tekst govori o odlučnosti i želji za životom:”I have to find the will to carry on with the show“ (“Moram da nađem volje da nastavim šou“)

Džim Haton, Merkjurijev partner u poslednjih šest godina njegovog života jednom je izjavio da postoji stih koji najbolje opisuje Fredijeve poslednje dane života.

“Po mom mišljenju, stih koji je najviše autobiografski je: “My make-up may be flaking but my smile still stays on” (“Šminka mi se može ljuštiti, ali moj osmeh ostaje”). Bilo je upravo tako.

Bez obzira koliko je Frediju bilo loše, on nikada nije gunđao niti tražio bilo kakvo saosećanje. Ta bitka je bila samo njegova i ničija više, i on je uvek pokazivao hrabro lice, uprkos sve goroj situaciji“, izjavio je Džim u jednom intervjuu 1994. godine.

Nažalost, Fredi Merkjuri nije uspeo da pesmu izvede uživo na nekom nastupu. Preminuo je 24. novembra 1991. nedugo po objavljivanju albuma. I danas važi za jednog od najboljih pevača koji su ikada živeli.

Prijatelji Fredija Merkjurija i dalje od njega dobijaju poklone za Novu godinu

69 Shares
Share via
Copy link