Film Magazin

Film o Frediju i grupi Queen je veliki hit, ali ovih 5 scena su potpuna izmišljotina

Novi filmski hit o britanskoj rok grupi Queen i životu njihovog frontmena Fredija Merkjurija preti da postane najgledaniji holivudski muzički biografski film ikada.

Interesovanje bioskopske publike za „Boemsku rapsodiju“ ne jenjava, već naprotiv raste iz dana u dan.

Boemska raposdija (Bohemian Rhapsody) govori i o životu muzičke ikone Fredija Merkjurija i, manje od dve nedelje nakon premijere, čini se da bi film mogao da obori rekord.

Do 13. novembra je širom sveta već zaradio 294 miliona dolara, piše filmski vebsajt Box Office Mojo, a prenosi Danas.

Na primer, film Straight Outta Compton, koji govori o porastu i padu geng rep grupe NWA u Los Anđelesu, na drugom mestu je po zaradi, a od 2015. je zaradio „samo“ 201 milion dolara.

Hit u bioskopima

Ali globalna privlačnost Fredija Merkjurija verovatno objašnjava zašto više od 60 odsto prihoda koji je doneo film dolaze izvan SAD – čak 185 miliona dolara. Procenat prihoda izvan SAD za Straight Outta Compton bio je svega 20 odsto.

Gitarista Kvina Brajan Mej je rekao da Bohemijska rapsodija nije stvarno „film o Kvinu, to je film o Frediju“.

Kritičari su u velikoj meri pohvalili glumca Ramija Maleka za ulogu persijsko-britanskog pevača sa Zanzibara koji je prkosio konvencionalnom ponašanju.

Ali koliko je film istinit, odnosno zasnovan na istinitim događajima? Kreatori filma tvrde da nije u pitanju dokumentarac, pa su primenili i neke umetničke slobode.

Ovde vam donosimo pet trenutaka u filmu koji se u stvarnom životu – nisu dogodili.

1. Kako je bend formiran

U filmu Bohemian Rhapsody, Fredi Merkjuri sreće gitariste Brajana Meja i bubnjara Rodžera Tejlora prvi put 1970. godine na koncertu benda Smajl, u kom su oni tada svirali.

Prema filmu, to se dogodilo tek nakon što je basista i pevač Smajla, Tim Stafel, napustio bend. Takođe, prvobitno je bend oklevao pre nego što je prihvatio Fredi Merkjurija.

Međutim, u stvarnosti, Fredi je upoznao članove benda dok je studirao umetnost i dizajn na Ealing Art College u Londonu.

Merkjuri je bio prijatelj sa Timom Stafelom i ubrzo postao ljubitelj Smajla.

Kada je Stafel napustio grupu 1970. godine, Merkjuri im se pridružio.

U filmu deluje da je basista Džon Dikon već bio deo grupe kada se Merkjuri pridružio, a posle toga nije bilo nikakvih dodatnih promena.

U stvarnosti, pevač je ubedio ostale članove da promene ime benda u Kvin, a Dikon im se nije pridružio do 1971. godine.

Film takođe uvodi i Reja Fostera, izvršnog direktora muzičke kuće EMI, za koga se tvrdi da je odbio pesmu Bohemian Rhapsody, jer je bila predugačka.

Foster je navodno zatražio od grupe da pravi komercijalnu muziku.

U stvarnosti, prema magazinu Rolling Stone, nema dokaza da je ikada postojao Rej Foster.

Rolling Stone spekuliše da je ovaj lik mogao biti inspirisan direktorom EMI-ja Rojem Fiterstounom – iako je za razliku od Fostera u filmu, Fiterstoun bio veliki fan Kvina.

Mnogo toga je misterija, ali ono što znamo o Frediju pokazuje kolika je bio faca

Nastavak na sledećoj strani!

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

456 Shares
456 Shares
Share via
Copy link