kultura

Kineska četvrt – nedovršena priča ili kreativni potencijal?

Znate li kako je nastalo ime Kineske četvrti delimično zapuštenog dela Novog Sada, između Limanskog parka i Dunavskog keja? Istraživali smo zbog čega je baš ova oblast pogodna za kulturna i umetnička dešavanja, a još uvek nedovoljno razvijena da bi ušla u turističku ponudu Novog Sada.

– Kineska četvrt nije još uvek atraktivna za turiste, jer je nedovršena priča – kažu iz turističke organizacije Novog Sada i dodaju da turisti nemaju vremena da obiđu manje poznate delove grada.

Postoji nekoliko priča o tome kako je “Kineska četvrt” dobila ime, mada ih retko ko zna. Ova oblast između Limanskog parka i Dunavskog keja, blizu Štranda se devedesetih zvala “Radnička četvrt”, jer je tu nekad funkcionisala fabrika „Petar Drapšin“. Jedna od priča je da zbog toga što je tu, za razliku od danas, bilo mnogo radnika pa je neko rekao “Ima ih kao Kineza” i tako nastade ime “Kineska četvrt”.kineska-cetvrt-2

Napuštena skladišta nekadašnjeg poslovnog prostora su pre desetak godina počeli da preuzimaju umetnici, aktivisti, muzičari i od ovog prostora napravili mesto za izložbe, svirke, koncerte, tribine.

Početkom septembra će u “Kineskoj četvrti” biti “9. Novosadski strip vikend” i“PDP konferencija”. Organizatori će ovu konferenciju održati na 3 lokacije u Kineskoj četvrti, od kojih jednu adaptiraju i prvi put otvaraju ovim povodom .

– Odlučili smo da ovde napravimo konferenciju, jer je neiskorišćen prostor, da od skladišta napravimo nešto zanimljivo i dovedemo ljude iz grada– kaže organizatorka Tijana Dedić i dodaje da je “Kineska četvrt” zanimljiva umetnicima, jer je rasturena i svi bi od nje nešto da naprave.kineska-cetvrt-1

U jednom od skladišta zatekli smo nekoliko studenata koji ga uređuju. Oni kažu da će ovde napraviti prostor za novo udruženje “Dom B-612”.

-Iznajmili smo lokal i hteli smo da napravimo alternativni studentski kulturni centar, gde ćemo organizovati svirke, žurke, radionice, izložbe – kaže student Zoran Otrupčak.kineska-cetvrt

Studentski kulturni centar (SKCNS) je 2010. godine dobio u zakup napušteni magacin i otvorio „Fabriku“. Napuštena skladišna hala bez struje i vode je postala prostor u kome organizuju izložbe, tribine, koncerti, festivali “To be Punk” i “Novosadski strip vikend”, zatim događaji u okviru “Ritma Evrope”, “Noći muzeja”. Posle je otvoren i klub “Quarter” . Ove godine je prvi put međunarodni filmski festival “Cinema City”  bio u „Kineskoj četvrti“.

Ovakva priča o tome kako se napušteni deo grada pretvara u centar kulturno-umetničkog dešavanja nije retka pojava u svetu. Od sedamdesetih godina XX veka u Americi, a kasnije i u Evropi deindustrijalizovane prostore  su zamenile umetničke galerije i ateljei. Oni su najčešće bili ustupljeni na korišćenje ili iznajmljeni umetnicima koji nisu mogli da priušte lokale i ateljee u centralnim delovima grada. Pitanje je vremena kada će od nedovršena priča  postati atraktivno mesto za turiste.

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Simpatično zvuče reči i entuzijazam i kreativnost i alternativa i …. Medjutim Novi Sad,kao evropska prestonica kulture, kao srpska Atina, kao sedište Matice srpske i drugih institucija kulture sa bogatom tradicijom i kao grad sa sigurno visokim ekonomskim potencijalom, mora da smogne snage da izgradi novi kompleks za kulturne potrebe mladih. Verovatno na prostoru Kineske četvrti u kojoj se i razvila kulturna inicijativa mladih.
    Ako je pre više decenija bilo snage da se sa te i drugih lokacija u gradu, celokupna industrija premesti u industrijsku zonu, onda ne bi smelo da bude neizvodljivo da se do 2021. izgradi, recimo, Omladinski kulturni kompleks!

OGLAS

126 Shares
126 Shares
Share via
Copy link