Magazin Putovanja

Granični prelaz Evzoni ponovo zatvoren, građani Srbije ne mogu ni u Nemačku

evzoni

Granični prelaz Evzoni između Grčke i Severne Makedonije ipak je zatvoren za turiste.

Ne može da se uđu u Grčku preko Evzonija, objavljeno je na Fejsbuk stranici Nikana.gr.

Kako navode, ulaz u Grčku mmoguć je samo preko Bugarske i prelaza Promahonas.

Prethodno su se pojavile informacije da je prelaz od jutros otvoren i da srpski turisti mogu od danas da u Grčku uđu i preko Severne Makedonije.

Važna informacija za Evzoni prelaz❗️❗️❗️❗️❗️❗️Od pre nekoliko minuta Evzoni prelaz je opet ZATVOREN za turiste i ne…

Gepostet von Nikana.gr am Mittwoch, 1. Juli 2020

– Autobus učesnika naše humanitarne akcije je prešao jutros Evzoni. Kontrola je trajala 45 minuta, tj. čekanje na prelazu. Posle skeniranja kodova tri osobe, odustaše od daljeg skeniranja. Testiranja nije bilo – napisali su administratori Fejsbuk grupe “Live from Greece”.

Putnici koji su se opredelili za put preko Bugarske i graničnog prelaza Kulata/Promahonas kažu da su granicu jutros prešli za manje od pola sata, prenosi “Blic“.

– Upravo smo prešli Promahonas, stigli oko 6:00, sve završili oko 6:20. Kao i do sada, bugarski policajac uzme pasoš, pošalje vas da se parkirate i vratite po pasoš kod grčkog policajca. Niko ne pita za QR kod, niko nikog ne šalje na testiranje (bar ne u tih 20 minuta koliko smo bili tamo), iako je štand za testiranje postavljen. Mi smo krenuli sinoć jer su ljudi pisali da štand za testiranje postavljaju tek kasnije, ali eto, i u 6:00 je bio tamo – opisali su svoje iskustvo srpski turisti.

Državljani Srbije ne mogu u Nemačku

Za državljane Srbije i dalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku, budući da ta zemlja još nije donela odluku da li će slediti preporuke EU o otvaranju granica za zemlje koje nisu deo unije, saopštila je jutros nemačka ambasada u Beogradu.

Savet EU usvojio je preporuku da se od danas ukinu restrikcije na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice “odgovorne za primenu sadržaja preporuke”, što praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se nalaže na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

Vlada Nemačke još nije odlučila da li će slediti ove preporuke, navodi Ambasada na Fejsbuk stranici.

-Prema tome, za državljane Srbije i nadalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku. O svim izmenama ćemo vas blagovremeno obavestiti na našem sajtu, www.belgrad.diplo.de ili ovde preko Fejsbuka – navodi Ambasada.

Komisija Evropske unije 🇪🇺 preporučila je zemljama članicama da od 01.07.2020. relaksiraju ograničenja kretanja za…

Gepostet von Deutsche Botschaft Belgrad / Nemačka ambasada u Beogradu am Dienstag, 30. Juni 2020

Srpski državljani koji poseduju “D-vizu” i prvi put žele da uđu u Nemačku, to još uvek ne mogu da učine.

Izuzeci važe za supružnike nemačkih/EU državljana prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku, roditelje maloletne dece koja poseduju nemačko državljanstvo prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku i za medicinsko osoblje.

Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Nemačke ulazak u Nemačku će biti dozvoljen isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka, navedeno je na sajtu Nemačke ambasade u Beogradu.

Ne može ni u Austriju i Francusku

I Austrija je odlučila da ne otvara granicu za građane sa Zapadnog Balkana, izuzev za svoje državljane koji dolaze iz tih zemalja, saopšteno je danas u Beču. Svi austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji, koji se vrate iz tih zemalja moraju u dvonedeljni karantin, odnosno da obave PCR test.

“Reagujemo na situaciju u regionu. Primetili smo da je u Hrvatskoj i Sloveniji bilo rasta broja kod osoba koje su se vraćale sa Zapadnog Balkana, a i u Austriji imamo takve slučajeve”, rekao je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg.

Kazao je da je svestan da se radi o bolnoj odluci za ljude sa Balkana.

– Mi smo ljudski povezani sa tim regionom i znam da stanovnici naše zemlje poreklom iz tog dela Evrope koji nisu mesecima videli svoje porodice. Međutim prinuđeni smo da sprečimo drugi talas – naglasio je.

Ni Francuska još nije odlučila da građanima Srbije dozvoli ulazak u zemlju.

Pre nego što se zaputite u neku od zemlja članica Evropske unije, obavezno proverite u ambasadama da li je preporuka Unije usvojena i na nacionalnom nivou, odnosno da li je građanima Srbije ulazak dozvoljen.

Od 1. jula granice EU otvorene za građane Srbije

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link