Magazin Putovanja

Od 1. jula granice EU otvorene za građane Srbije

Savet Evrope je danas usvojio preporuke koje se tiču postepenog popuštanja privremenih restrikcija uvedenih za „neesencijalne“ putnike u Evropsku uniju. Restrikcije, prema preporuci Saveta Evrope, neće se odnositi na 15 zemalja, među kojima je i Srbija, za čije stanovnike se od sutra otvaraju granice EU.

Savet Evrope navodi da zemlje članice na osnovu kriterijuma i uslova koji su navedeni u preporuci od 1. jula treba da otpočnu sa otvaranjem granica i uklanjanjem restrkcija za države nečlanice, koje su navedene u spisku.

Zemlje za koje EU otvara svoje spoljne granice su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, pod uslovom da ova zemlja odgovori merama reciprociteta.

Stanovnici Andore, Monte Karla, Monaka i Vatikana tretiraju se kao stanovnici EU u odnosu na treće zemlje i preporuke Saveta Evrope, piše N1.

Preporuka je da u državama u kojima restrikcije ostaju na snazi, sledeće kategorije ljudi treba da budu izuzeci od pravila: građani EU i članovi njihovih porodica, osobe koje duže vreme žive u EU i članovi njihovih porodica, putnici koji imaju esencijalnu funkciju ili obavezu, što je navedeno u preporukama.

Zemlje Šengena koje nisu članice: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, takođe su deo ovih preporuka.

Šta raditi, a šta ne raditi, ako se zatvore granice dok ste van zemlje

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


101 Shares
101 Shares
Share via
Copy link