Magazin Putovanja

Od 1. jula granice EU otvorene za građane Srbije

granica srbija

Savet Evrope je danas usvojio preporuke koje se tiču postepenog popuštanja privremenih restrikcija uvedenih za “neesencijalne” putnike u Evropsku uniju. Restrikcije, prema preporuci Saveta Evrope, neće se odnositi na 15 zemalja, među kojima je i Srbija, za čije stanovnike se od sutra otvaraju granice EU.

Savet Evrope navodi da zemlje članice na osnovu kriterijuma i uslova koji su navedeni u preporuci od 1. jula treba da otpočnu sa otvaranjem granica i uklanjanjem restrkcija za države nečlanice, koje su navedene u spisku.

Zemlje za koje EU otvara svoje spoljne granice su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, pod uslovom da ova zemlja odgovori merama reciprociteta.

Stanovnici Andore, Monte Karla, Monaka i Vatikana tretiraju se kao stanovnici EU u odnosu na treće zemlje i preporuke Saveta Evrope, piše N1.

Preporuka je da u državama u kojima restrikcije ostaju na snazi, sledeće kategorije ljudi treba da budu izuzeci od pravila: građani EU i članovi njihovih porodica, osobe koje duže vreme žive u EU i članovi njihovih porodica, putnici koji imaju esencijalnu funkciju ili obavezu, što je navedeno u preporukama.

Zemlje Šengena koje nisu članice: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, takođe su deo ovih preporuka.

Šta raditi, a šta ne raditi, ako se zatvore granice dok ste van zemlje

PARTNERI SAJTA


101 Shares
101 Shares
Share via
Copy link