Magazin Srbija

Kako izgleda putovanje iz pakla: Čekaš na granici 6 sati i onda te dočeka mađarski carinik

Horgoš
Foto: subotica.com

Minuli, produženi vikend, brojni građani Srbije iskoristili su da negde otputuju. Oni koji su se uputili za Mađarsku, platili su ceh neiskustvu.

Zlatno, nepisano pravili glasi da putvanje preko Horgoša i Kelebije treba zaobilaziti u vreme praznika, a naročito božićnih i uskršnjih.

Nakon višesatovnog smaranja u koloni koja mili, dočeka vas, nadaleko poznat po skolosti ka traženju „dlake u jajatu“ – mađarski carinik!

Jedan twit o ovoj temi, pokrenuo je lavinu komentara:

 

– Posle skoro tri sata čekanja na granici i procene da bi nam trebalo još toliko, okrenuli smo auto i došli na Palić. Duvajte ga mađarski carinici. Bolje da svoje pare potrošim ovde i da mi ostane za jagnje u Čačku kasnije. Kakva stoka od carinika to je strašno.

Ni iskustava ostalih nisu bolja, pa se po kometarima može zaključiti da su službenci na graničnom prelazu susedne nam Mađarske – carinici iz pakla.

– Oduvek je tako bilo najgora carina u Evropi uživaju da maltretiraju.

– Još dok sam bila dete su me istraumirali – izvadili nam sve iz prtljaga (bili smo kamperi), svaku šerpu, viljušku, svaki kočić za šator, raspakovali šator i sve razbacali okolo. Satima smo se pakovali. Bolesnici.

– Imali smo isto iskustvo nedavno. To su najgori carinici na svetu.

– Oni uvek ali UVEK maltretiraju. Živela sam u Pešti, izbegavala sam da dolazim kući dok nisam provalila da je voz najmanje rizičan.

– Ja sam pre nekoliko godina imala prvomajski uranak na mađarskoj granici. Čekali smo osam sati.

Alternativa Bački Vinogradi i Đala

Oni iskusniji, koji su već osetili sve čari putovanja preko Horgoša i Kelebije u vreme praznika podelili su korisne savete:

– Da znate za sledeći put, granični prelaz Đala, odvajate se pre Horgoša na izlaz za Kanjižu, 30 km do graničnog prelaza, otvoren do 19h i ulazite u Segedin, nikada nema gužve.

– Kada su praznici, na granici je uvek tako. Bolje da pređeš peške nego kolima. Za vreme božićnih praznika je opšta katastrofa. A sezona godišnjih odmora leti… da ne pričam.

– Kad god sam išao vikendom čekao sam barem 2 sata bez obzira na to koji prelaz je u pitanju. I Vinogradi i Kelebija i Horgoš 2. Nije loša alternativa Bački Breg ali je daleko od E-75. A sada su i gužve zbog šoping tura koje su ponovo aktuelne.

– Pozz iz Beča avionom! Za prethodni 11. novembar proveo sam 5 sati u odlasku i 7 na povratku u autobusu na Horgošu. Nikad više. Što reče neko tada: namerno nas mrcvare jer mi slavimo, a oni izgubili rat! Ili je to, ili činjenica da je bilo 29 autobusa u koloni.

– Kolega mi je danas nadrljao kod Mađara. Meni je sigurica da putujem preko Hrvatske i Slovenije.

– Sa Horgoša odmah produžio na Horgoš 2, a sa njega na Vinograde i tu čekao i čekao…

– Pre tri godine 10.11. krenuo za Morahalom. Greška. I to sam zaobišao Horgoš, išao na Bačke Vinograde. Oko tri sata i prošli. Jes’ do carinika ali i do datuma.

horgos-reske-granicni-prelaz

Čekaš i kad nije gužva

– I ja sam u četvrtak čekala 4 i po sata a pritom nije bila gužva… Namerno nas maltretiraju. Još ja imam partizanovu futrolu za pasoš, izdvojii me kao kriminalca i kao skidaju mi futrolu.

– Moj muž radi sa inostranstvom, putuje godinama. Evo do sad nisam čula da nije po…deo na mađarskoj granici. I ja sa njim, kad god sam išla. Ozbiljne dr….je.

– Na Horgošu sam čekala danas 6h, skoro sve autobuse su kompletno pretresali. Umesto da stignem oko 18h u Beč mi smo prešli granicu.

– Korumpiraniju stoku od mađarskih graničara još nisam upoznao, da nije njih naši bi i dalje nosilu tu titulu.

Da biste izbegli gužve najbolje je da pratite uživo stanje na granicama putem portala MUP-a Srbije.

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/kamer%D0%B5

 

Mleko 70, šećer 68, kotur sira 500 din, ali ne kod nas: Vojvođani u pohodu na mađarske diskonte

Čitajte Luftiku na Google vestima

Helena Duković

komentar

Klikni da objaviš komentar

112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link