Iako nekada legnemo rano u krevet ujutro se probudio umorni i nenaspavani. Stručnjaci ističu kako nije dovoljno samo leći ranije, već da je potrebno leći u pravo vreme.

Na Internetu se pojavio Sleep Calculator koji na osnovnu formula i podataka o snu iz oblasti medicine računa u koliko sati tačno treba da legnete i to prema vremenu u koje treba da ustanete. Ovaj proračun je baziran na ciklusima spavanja, a ne na broju sati.

Poznato je da čovek tokom noći ima pet ili šest ciklusa koji traju oko 90 minuta. Ljudi budu umorni ako ih alarm probudi usred ciklusa spavanja i zbog toga se javlja osećaj umora.

umor-stres
Izvor: bedmanufacture

Ako treba da ustanete u sedam ujutro onda treba da legnete u 21.46 ili u 23.46 sati. Ako ipak ostajete napolju malo duže, onda lezite 46 minuta nakon ponoći ili pak u 2.16 sati.

Ako ustajete u šest ujutro onda lezite u 20.46, 22.16 ili u 23.46. Ako preskočite ove sate, onda je 1.16 pravo vreme za krevet.

“Dobar noćni san ne dobija se ranim odlaskom u krevet već buđenjem u pravo vreme. Korištenjem formule koja je bazirana na našem prirodnom telesnom ritmu, kalkulator će vam izračunati tačno vreme kada treba da idete na spavanje”, navode kreatori ovog kalkulatora.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here