spavanje grip
Lifestyle

Evo kada treba da legnete da biste ustali naspavani i odmorni

Iako nekada legnemo rano u krevet ujutro se probudio umorni i nenaspavani. Stručnjaci ističu kako nije dovoljno samo leći ranije, već da je potrebno leći u pravo vreme.

Na Internetu se pojavio Sleep Calculator koji na osnovnu formula i podataka o snu iz oblasti medicine računa u koliko sati tačno treba da legnete i to prema vremenu u koje treba da ustanete. Ovaj proračun je baziran na ciklusima spavanja, a ne na broju sati.

Poznato je da čovek tokom noći ima pet ili šest ciklusa koji traju oko 90 minuta. Ljudi budu umorni ako ih alarm probudi usred ciklusa spavanja i zbog toga se javlja osećaj umora.

umor-stres
Izvor: bedmanufacture

Ako treba da ustanete u sedam ujutro onda treba da legnete u 21.46 ili u 23.46 sati. Ako ipak ostajete napolju malo duže, onda lezite 46 minuta nakon ponoći ili pak u 2.16 sati.

Ako ustajete u šest ujutro onda lezite u 20.46, 22.16 ili u 23.46. Ako preskočite ove sate, onda je 1.16 pravo vreme za krevet.

„Dobar noćni san ne dobija se ranim odlaskom u krevet već buđenjem u pravo vreme. Korištenjem formule koja je bazirana na našem prirodnom telesnom ritmu, kalkulator će vam izračunati tačno vreme kada treba da idete na spavanje“, navode kreatori ovog kalkulatora.

Proverite i sajt Healthambition i savete za usklađivanje vremena za san.

Saznajte šta je paraliza sna i kako da se oslobodite hrkanja.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš