Magazin Svet

Vukovi bi mogli da izgube status strogo zaštićene vrste u EU jer su – preopasni

Vukovi
Foto: Pixabay

Populacija vukova na evropskom kontinentu se postepeno oporavlja, a uprkos činjenici da su u nekim državama bili na ivici istrebljenja, mogli bi da izgube status strogo zaštićene vrste u Evropskoj uniji.

To će se desiti ukoliko bude usvojen predlog Evropske komisije, da se smanji nivo zaštite ove životinjske vrste, zbog rastućeg broja i opasnosti koju predstavljaju.

Evropska komisija predložila je 20. decembra da se promeni međunarodni status zaštite vukova i da umesto “strogo zaštićeni” postanu “zaštićeni”.

Taj predlog je usledio na osnovu novih podataka o njihovom većem broju i napadima na stoku, prenosi Rojters.

Komisija je saopštila da je odluku donela na osnovu iscrpne analize o stanju vukova u EU koja pokazuje da se populacija vukova znatno povećala u protekle dve decenije i da okupiraju sve veća područja, piše 021.rs.

Detaljna analiza EU, takođe objavljena danas, pokazuje da u 23 članice EU ima preko 20.300 vukova, više u odnosu na prošlogodišnje procene od 19.400 i značajnije više od 11.193 koliko je procenjeno u 2012. dodini.

Njihova populacija raste, a teritorija na kojoj su rasprostranjeni se širi, što je dovelo do sve većih sukoba sa ljudskim aktivnostima, posebno u pogledu štete za stoku.

Vukovi su registrovani u svim državama članicama EU osim Irske, Kipra i Malte, navodi Rojters.

Oni su, prema Bernskoj konvenciji o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa, strogo zaštićena vrsta, što znači da je njihovo ubijanje zabranjeno, osim ako ne predstavljaju opasnost po ljude i stoku.

Ukoliko status vukova bude promenjen iz “strogo zaštićenog” u “zaštićen”, onda može biti odobren lov na te životinje.

Da bi Komisija zvanično uputila predlog Stalnom odboru Bernske konvencije potrebna joj je saglasnost zemalja članica EU.

Izvori: 021.rs, Tanjug

Srpski vukovi spašeni iz zatočeništva, novi dom pronašli u Grčkoj

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link