Magazin Svet

Svirepi klinac sa samo 10 godina ubio dvogodišnje dete, sada mu se smeši izlazak na slobodu

Džon venabls ubica
Foto: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Postoje poremećene osobe, koje su spremne na najgnusnije zločine čak i u najranijem detinjstvu.

Baš takav je Džon Venabls, sada 40-godišnjak, koji je sa prijateljem na jeziv način usmrtio dvogodišnjeg dečaka Džejmsa Bulgera, kada je imao samo 10 godina.

Nesrećno dete su oteli iz tržnog centra, mučili i ubili, a njegovo beživotno telo pronađeno je pored pruge.

Venabls se nalazi iza rešetaka već 30 godina, međutim postoje indicije da će uskoro imati saslušanje za uslovni otpust, uprkos apelima Džejmsovog očajnog oca, koji upozorava javnost da se radi o pedofilu i opasnom ubici, čiji bi povratak u zajednicu predstavljao ogroman bezbednosni rizik.

Očajni otac uputio apel ministru pravde

Džon Venabls (40) je poznat kao jedan od najsvirepijih ubica u Velikoj Britaniji, a kako navode izvori, ovaj zločinac ima dobre šanse da se nađe na slobodi zbog njegovog “pozitivnog napretka” iza rešetaka.

Dvogodišnji dečak Džejms Bulger ubijen je u februaru 1993. godine. Njegov otac Ralf čini sve što može da ubica ostane u zatvoru.

– Ako Venabls šeta okolo kao slobodan čovek dok mi obeležavamo 30 godina otkako smo izgubili našeg divnog dečaka, to će biti krajnja izdaja – rekao je Ralf, a prenosi Telegraf.

On je prošle noći apelovao na ministra pravde Dominika Raba da zaustavi svako moguće puštanje na slobodu.

– Rab je obećao da će suzbiti najopasnije kriminalce u zemlji. Venabls bi trebalo da bude na vrhu te liste, i da više nikada ne vidi svetlost dana – dodao je otac.

Njegove apele podržala je i njegova bivša žena, Džejmsova majka Denis Fergus.

Odbor za uslovnu slobodu ispituje dosije

Ralf želi da prisustvuje svakom saslušanju, a rečeno mu je da datum može da očekuje početkom 2023. godine.

The Sun je ranije ove godine rekao kako su izveštaji, uključujući stavove zatvorskih službenika, psihijatara, pa čak i samog Venablsa, sastavljeni da bi se formirao veoma osetljiv dosije.

Odbor za uslovni otpust sada ispituje taj dosije.

Prvo mora da odluči da li će održati punu usmenu raspravu i tražiti dokaze od svedoka ili će samo proceniti slučaj na dokumentima koji su pred njima.

Otac žrtve Ralf tvrdi da je “Džon veoma bolestan i opasan”.

– On je sada odrastao ubica pedofil i vlasti žele da ga puste nazad u zajednicu a da niko ne zna ko je on – dodao je Ralf.

Najmlađe osuđene ubice u poslednjih 250 godina

Venabls i njegov vršnjak Robert Tomson bili su dečaci od 10 godina kada su oteli, mučili i ubili Džejmsa u Merzisajdu u Engleskoj.

Džon i njegov prijatelj Robert odveli su dečaka iz tržnog centra.

Par je mučio i ubio Džejmsa, čije je telo pronađeno pored železničke pruge.

Proglašeni su krivima za otmicu i ubistvo dečaka 24. novembra 1993. godine, čime su postali najmlađe osobe koje su osuđene zbog ubistva za 250 godina.

Ubici dva puta menjan identitet

Obojica su puštena u junu 2001. godine iz ustanove za mlade prestupnike sa novim identitetima nakon što je zaključeno da više nisu u opasnosti za javnost.

Džonov identitet menjan je dva puta nakon što je rekao prijateljima da je osuđeni ubica.

4. marta 2019. objavljeno je da će Venabls zadržati svoju anonimnost nakon što je sudija presudio da će ga to zaštititi od “ozbiljnog nasilja”.

U svojoj želji da otkriju njegov identitet, advokati Ralfa i Džimija Bulgera su tvrdili da su određeni detalji o ubici i njegovom životu “opštepoznati” i lako dostupni na internetu.

Međutim, to je odbijeno, a nadležni su rekli da je ona na snazi da zaštiti Venablsa od “ubijanja”.

Venabls se trenutno nalazi u zatvoru maksimalne kategorije A nakon što je uhvaćen sa gnusnim slikama zlostavljanja dece nakon strogo tajne policijske operacije.

On bi mogao da ostane iza rešetaka zauvek ukoliko odbor odluči da postoji preveliki rizik da se opet nađe na slobodi.

Izvor: Telegraf

Naučnica izučavala psihopate i ističe 3 osobine koje ih otkrivaju

Čitajte Luftiku na Google vestima

180 Shares
180 Shares
Share via
Copy link