Ljubimci Magazin

Najnovije istraživanje pokazalo koje mačke imaju prosečno najduži životni vek

mačke životni vek istraživanje
Foto: Stanislav Beti

Svakako da želimo da naši ljubimci, koje toliko volimo, budu što duže sa nama, a rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su koliko koja rasa mačaka živi u proseku.

Istraživanje je bilo sprovedeno samo u Velikoj Britaniji, ali podaci su generalno primenljivi širom sveta.

Burmanske mačke šampioni dugovečnosti kod rasnih mačaka

Njihovi podaci pokazuju da će burmanske i brimanske mačke verovatno živeti najduže – preko 14 godina.

Sfinks mačke imaju nakraći životni vek – nešto više od šest godina,  sijamske će živeti oko 11, a bengalske oko osam godina, prenosi jutarnji.hr.

Podaci istraživanja su važni za potencijalne vlasnike, razne organizacije koje se bave usvajanjem mačaka i veterinare.

– Ono što mi radimo je da vlasnicima mačaka dajemo određeni nivo statističke sigurnosti, dok se pre toga koliko dugo žive u proseku samo nagađalo – rekao je za The Guardian Den O’Nil, koautor studije sa Kraljevskog veterinarskog koledža (RVC).

Studija je objavljena u Journal of Feline Medicine and Surgery i zasnovana je na podacima od 7.936 mačaka, koje su registrovane da žive u zemlji.

Konkretno, analizirali su one koje su uginule između 1. januara 2019. i 31. marta 2021, kako bi izračunali prosečnu starost.

Steilisane mačke i mešanke imaju najduži životni vek

Podaci su pokazali da je prosečan životni vek mačaka 11,7 godina. Postoji razlika među polovima – ženke će živeti u proseku 12,5 godina, a za mužjake se može očekivati 11,2 godine.

Takođe su otkrili kako mačke koje su mešanci (što je 88 odsto analiziranih) imaju duži životni vek od čistokrvnih rasa, za oko godinu i po dana.

mačka život u stanu
Ilustracija, Foto: Luftika

– Ako je nečija želja da ima mačku koja će duže da živi, naša statistika mu daje do znanja da je u tom slučaju najbolje da kod kuće drži ženku mešanke – dodao je O’Nil.

Podaci su takođe pokazali da nekastrirane mačke imaju kraći životni vek, a one sa optimalnom težinom žive duže od onih sa viškom, ili manjkom kilograma.

Izvor: Jutarnji.hr

Flosi je najstarija mačka na svetu, nadživela je dvoje vlasnika, ali i dalje uživa u životu (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link