Magazin Svet

Veliki skandal u Ministarstvu odbrane, 60 žena prijavilo sek*ualno zlostavljanje na poslu

Seksualno zlostavljanje ministarstvo odbrane
Foto: aleks333/Shutterstock

Ministarstvo odbrane Velike Britanije ovih dana potresa veliki skandal, nako što je šezdeset starijih gospođa prijavilo „neprijateljsku i toksičnu atmosferu“ na poslu.

One su se požalile da su u svom odeljenju bile izložene uznemiravanju, seksualnm napadima i zlostavljanju od strane muških kolega.

Odlazak na posao se pretvorio u pakao zbog ponašanja kolega

Pismo, koje su novinari Gardijana videli, poslala je prošlog meseca velika grupa visokih državnih službenica sekretaru Ministarstva odbrane, zajedno sa anonimnim svedočenjima u kojima su žene opisale lična iskustva.

Izveštaji su obuhvatili tvrdnje da su se muške kolege u Ministarstvu odbrane prema ženama na radnom mestu višestruko ponašale neprijateljski, preneo je Gardijan.

Grupa „viših civilnih žena“ u tom pismu navodi da im je „svakodnevni profesionalni život otežan zahvaljujući ponašanjima koja bi bila smatrana toksičnim i neprikladnim u javnom životu, ali se tolerišu u Ministarstvu odbrane“.

„O nama se priča tokom sastanaka, podložni smo pežorativnom jeziku, dobijamo neželjenu pažnju i suočavamo se sa seksualnim uznemiravanjem, uključujući nametljivo gledanje, seksualizovane komentare, kao i opaske o tome šta nosimo, kako izgledamo i kako mirišemo“, saopštila je grupa.

Ministarstvo odbrane zabrinuto, ohrabruje žrtve da prijave nasilje

Svedočenja su uključila i spisak navodnih incidenata u sedištu Ministarstva odbrane u Londonu i bazama u inostranstvu. Izveštaji, od kojih je većina opisana kao veoma skorašnji, sugerišu da postoji nasilna i diskriminatorna kultura radnog mesta, u jednom od najvećih odeljenja britanske vlade.

Među njima je i jedna žena na funkciji Ministarstva odbrane, koja je rekla da su je dodirivali na radnom mestu, ali joj je savetovano da se ne žali, dok slično važi i za drugu koleginicu, koja radi u inostranstvu, a navela je da je „viši vojni oficir više puta dodirivao po leđima i nogama“, ali da je „počinilac ostao nekažnjen“.

Ministarstvo odbrane je u saopštenju u četvrtak navelo da je duboko zabrinuto zbog pritužbi i da preduzima mere kako bi se uhvatilo u koštac s postavljenim pitanjima.

„Nijedna žena ne treba da se oseća nesigurno u Ministarstvu odbrane i ovo ponašanje se neće tolerisati, a takođe nastavljamo da ohrabrujemo sve koji su iskusili ili bili svedoci ovakvog neoprostivog ponašanja, da to odmah prijave“, navodi se u saopštenju.

Izvor: B92

Pevač benda „Aerosmith“ optužen za seksualno zlostavljanje maloletnice

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link