Koronavirus Srbija

Doktor koji se tokom epidemije dočepa pozicije, nikada i nije bio doktor. Taj je zauvek ukaljao profesiju

Kon i Kisić Tepavčević
Foto: SLOBODAN MILJEVIC, BETAPHOTO

Doktor koji se tokom epidemije dokopa više pozicije u društvu, nikada nije ni bio doktor. Pravi doktori rade svoj posao najbolje što umeju zbog svoje časti, jer su se tako zakleli. Nikakve nagrade nisu neophodne, to je naš posao. Ko god je bio doktor radi nekog drugog cilja, taj je ukaljao našu profesiju zauvek.

Ovako je govorio Džon Snou, čuveni engleski lekar koji je zaustavio koleru, otac epidemiologije.

Džon Snou
Foto: Wiki

Snou je uspeo da izoluje izvor kolere sredinom 1800-ih u Londonu. Iako pod mikroskopom nije mogao da identifikuje krivca – bakteriju Vibrio cholera u obliku pasulja koja uspeva u slankastoj vodi, za dokaz je imao svoju mapu.

Ta mapa je nedvosmisleno prikazivala mesta gde su se slučajevi kolere dogodili i otkrila da su svi zaraženi zapravo okupljeni oko česme za vodu u Broud Stritu.

Snou je tako zaključio da je kolera bolest koja se prenosi zagađenom vodom (sa primesama fekalija), što je bilo suprotno ondašnjoj viktorijanskoj „teoriji mijazme“ koja je uzrok kolere objašnjavala zagađenim vazduhom i isparenjima.

On je skinuo ručku sa pumpe za vodu na javnom bunaru u ulici Brod u Londonu i tako onemogućio korišćenje zagađene vode za piće.

O njegovoj posvećenosti otkrivanju uzroka kolere i zaustavljanju epidemije govori i činjenica da je lično posećivao porodice zaraženih kako bi sa njima razgovarao, što je s obzirom na situaciju, bila neviđena odvažnost.

Vlast se suprotstavila teoriji Snoua, jer bi prihvatanje njegovog predloga značilo indirektno prihvatanje fekalno-oralnog puta prenosa bolesti, a to je tada bila previše neprijatna zamisao za većinu javnosti. Vlasti su čak, nakon popuštanja epidemije, zamenile ručku na spornoj česmi.

Da istina uvek nađe svoj put, pokazao je i Snouov najveći oponent Vilijam Far, koju deceniju kasnije.

Far je svesno ili nesvesno potvrdio teoriju Džona Snoua kada je istraživao novu pojavu kolere u  londonskom distriktu Brumli. Nije mu trebalo mnogo vremena da izda proglas po kom voda nije za piće, ukoliko se ne prokuva.

Francuski institut je Džonu Snou dodelio nagradu kao veliko priznanje za njegov rad na otkrivanju uzroka epidemije kolere, ali pismo iz 1950. godine svedoči o tome da je Snou prihvatio samo nominaciju, ne i nagradu.

Izvor: Wikipedia, Journals of ethics

Partija i bratija: Zlatno doba za Vučiće, Brnabiće, Kisiće i Male

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sta bi rekao na ovo Dr.Kon?
    Ili njegova zena ako do kraja ostane uz njega.Bilo bilo ali nekada.To pravilo nevazi za Dr.Kona i krizni stab.Sluze za reklamu i nema sile da zaceoe usta pritom znajuci da se samo kompromituju i blamiraju neznanjem.Pritom se jos preti ljudima Srbije kao da su nasi robovlasnici kako moramo primiti nasilno nesto.(vakcinu).Toliko o lekarima na celu i granici.Tesko njegovoj zeni a eventualno mozda ona samo moze da mi zacepi usta kada vec nioo drugi ne.I NA KRAJU OSTAVI BUDALU.TESKO NJOJ.

172 Shares
172 Shares
Share via
Copy link