Lifestyle

Dva Francuza na plovidbi kanuom kroz Novi Sad

O Dunavskom raftingu smo vam već pisali, i govorili vam o tome kako Dunav i zimi može biti lep. Ako vam je hladno, znači da niste dobro obučeni, a ovo najbolje znaju dva momka iz Francuske, Simon i Saša koji su krenuli na svoju dunavsku avanturu.

kanu-francuzi-dunav
Foto: Sanja Nikolić

Sa njima smo se sreli na katamaranu, na Štrandu gde su došli da se ugreju i predahnu. Oni veslaju kanu, i na svom putu do sada su prošli Nemačku, Austriju, Mađarsku, Slovačku i Hrvatsku. Avanturu su započeli još pre 2 meseca u dalekom Donaushingenu , vrlo blizu izvora Dunava. Kada su krenuli, Dunav je bio nizak, i kanu su morali da vuku po plićaku. Prešli su oko 1.000 kilometara veslajući Dunavom, a nismo mogli da ih ne pitamo kako su se odvažili na ovakav put, zimi.

– Jedino sada imamo vremena. To je svakako jedan od razloga, a i pomislili smo zašto da ne? Znamo da je hladno, ali ovo će svakako biti avantura koju ćemo pamtiti ceo život. Planiramo ovo već neko vreme, i drago nam je što smo se konačno odlučili da ideju sprovedemo u delo – kažu oni.

Ovim momcima koji su sa 22 godine krenuli u ovako surovu avanturu posebno je zanimljivo što u Srbiji vide mnogo kuća i vikendica uz Dunav. To nije slučaj sa Nemačkom i Austrijom, a Novi Sad im se za kratko vreme veoma dopao.

kanu-dunav-plovidba
Foto: Sanja Nikolić

Na svojoj plovidbi oni su uglavnom sami, sretnu tek po koji teretni brod i usamljenog pecaroša koji još nije odustao. Susreli su se sa mnogim gradovima, upoznali dosta ljudi na svom putu, i videli Dunav u punoj stazi. Već sada znaju da će za 30 godina kada se sete promrzlih prstiju i mokrih nogu znati zbog čega su ovo radili, a nadamo se da će ih i za naš grad vezati lepe uspomene.

Pročitajte više o Dunavskom raftingu

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

115 Shares
115 Shares
Share via
Copy link