Magazin Novi Sad

Novosađani vode Srbiju u svemir, spreman spektakl na aerodromu „Čenej“

Lansiranje satelita srbija
Foto: Printscreen / Tv Nova / Probudi se

Zvuči pomalo nestvarno, ali Srbija laganim koracima ide u svemir, tačnije sprema se da lansira sopstveni satelit u saradnji sa zemljama regiona i Indijom.

Novosadski stručnjaci za satelite, telekomunikacije i raketnu tehniku, iz Komiteta za svemirski razvoj Srbije (CSPD) lansiraće do kraja godine zajednički satelit sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Severne Makedonije.

Satelit je poklon Indije koja će ga i lansirati zajedno sa još 74 satelita, u sklopu proslave 75 godina nezavisnosti.

Kako kaže Dušan Radosavljević ispred Komiteta za razvoj svemirskog programa, ne radi se o prvom već četvrtom satelitu koji naša zemlja lansira.

Zajednički napredak zemalja regiona

Ova organizacija je prošle godine, zajedno sa Indijom, već lansirala tri manja satelita u svemir, 28. februara, u vreme trajanja pandemije koronavirusa.

Ovaj četvrti je jedan od rezultata našeg strateškog partnerstva i dobrih odnosa sa Indijom, koje datira od 2019. godine. U znak zahvalnosti, ova velesila nam je dodelila jedan satelit i uključila nas u program 75 satelita.

– Ono što je važno jeste ujedinjenje bivših jugoslovenskih republika, pošto svaka država, tj. svaka organizacija iz pomenutih republika, ima svoja postignuća i rezultate, uključujući i nas.

Mi smo dogovorili, zarad bržeg napretka, bržeg razvoja regiona i uopšte bržeg dolaska do benefita svih građana u regionu, da podelimo među sobom rezultate svega što smo do sada radili – kaže Radosavljević za emisiju „Probudi se“ televizije Nova.

On dodaje da su zamolili Indijce da se program ne zove Indo- Serbian, već Indo-SEESA (South-East European Space Association) tj. Indo-jugoslovenski.

Svi sateliti nose naziv „Juniti klasa“ i nastali su u Novom Sadu

Radosavljević dodaje da će satelit imati dve misije, ali zasad ne želi da otkriva detalje, več želi da to bude iznenađenje.

– Glavna misija je zajedništvo, a cilj je da naši narodi budu na ravnopravnim osnovama u svemiru što pre, što nam je omogućila Indija.  Do kraja godine je planirano tri lansiranja po 25 satelita.

Već je došlo do izvesnog odlaganja s obzirom na cenu goriva i ostala dešavanja. Sada sve zavisi od Indijske svemirske asocijacije – do kraja godine bićemo u paketu od prvih 25 i tada ćete i saznati ciljeve – kaže Radosavljević, dodajući da će svi podaci građanima biti stavljeni na uvid.

On objašnjava da su u pitanju mikro-sateliti, dimenzija 10x10x10 centimetara, koji teže oko 1,3 kilograma i prave se u Indiji.

Svih 75 satelita, kao i prethodna tri, koji su već lansirani, noše naš naziv „Juniti klasa“.

Nastali su u Novom Sadu, samo što su ovi veći od prethodna tri, koje je ova organizacija već poslala u svemir. Sve je u Indiji, a iz Novog Sada su poslati kodovi i nacrti, vezani za šasije i strukture satelita.

Istorijski događaj na čenejskom aerodromu

– Naša deca prave can (konzerva) setove, koji imaju sve segmente pravog satelita. Lansiranje ovih naprava biće organizovano na aerodromu „Čenej“, 25. septembra, od 10 časova. Lansiraćemo 20 malih raketa i satelita. Na šampionatu će učestvovati ljudi iz Srbije i još 15 zemalja, što će biti istorijski događaj – kaže Dušan za Tv Nova.

On dodaje da postoje dve misije lansiranja na čenejskom aerodromu. Jedna je merenje zagađenosti vazduha tokom spuštanja ovih malih satelita i raketa, dok kod druge treba da se desi fizička promena na samom can setu, tj. satelitu kada bude poslat signal sa zemlje.

– Moramo da vidimo da se nešto desilo na satelitu da bi misija uspela. Šta će se desiti – to je stvar kreativnosti samog tima, videćemo na samom aerodromu – ističe on.

Zahvaljujući našoj deci svakodnevno napredujemo

Kako kaže, češćim lansiranjima mikro-satelita, Srbija bi prešla od pukog korisnika (just user) u status developer-a.

– Mi smo i dalje u statusu zavisnosti kao društvo, gde plaćamo drugima. Upravo zahvaljujući deci, mi prelazimo polako u status developer-a, poput programiranja, gde postajemo nezavisni i to možemo da naplatimo.  To će nam upravo omogućiti „armija“ dece koja prolazi kroz naš centar – objašnjava Radosavljević.

Ističe da je ova grana kod nas još uvek u povoju, a da u svetu postoji već nekoliko decenija. Kako kaže, ovakve stvari ne treba da predstavljaju senzaciju, već nešto na šta svi treba da se naviknemo.

Izvor: Tv Nova, Nova

Na novom satelitskom snimku Srbije vidi se sve što je veće od 30 cm

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link