Magazin Novi Sad

Aerodrom na Čeneju u kategoriji sa avionima do 100 mesta, letovi od 2021. godine?

Odeljenje za urbanizam i izgradnju grada Novog Sada objavilo je nacrt plana za razvoj lokalnog aerodroma Čenej koji će se koristiti u komercijalne svrhe. Kako piše Blic biznis, plan zahteva izgradnju asfaltirane piste i zgrade terminala, a vrednost projekta procenjuje se na 20 miliona evra.

Aerodrom Čenej treba da se koristi za komercijalne letove, čartere za slobodno vreme, letove radnika i avio taksi. Pored toga, i dalje će se koristiti u poljoprivredne i sportske svrhe. Regionalne operacije predviđaju povezivanje Severne Srbije s poslovnim centrima u bivšim jugoslovenskim republikama i drugim susednim zemljama – kažu u gradskom odeljenju za urbanizam.

Dodaju da dužina piste za vreme prve faze razvoja aerodroma Čenej treba da bude dugačka najmanje 1.500 metara, a široka trideset metara.

U drugoj fazi će biti produžena na 2.500 metara i proširena na 45 metara. Pista će se protezati od severozapada do jugoistoka, izbegavajući stambene delove grada.

Kako se navodi, plan je stavljen na javni uvid 22. jula, a biće izložen do sutra, 5. avgusta.

Pre tačno godinu dana Skupština Novog Sada glasala je za izradu razvojnih planova aerodroma, pozivajući na izgradnju modernog aerodroma koji bi ispunio potrebne uslove za obavljanje komercijalnog vazdušnog saobraćaja.

Sadašnji sportski i poljoprivredni teren u selu Čenej ima samo travnatu pistu. Novi Sad se nada da će aerodrom razviti do 2021. godine kada grad treba da postane Evropska prestonica kulture.

– Aerodrom bi trebalo da bude u kategoriji C, sa avionima do 100 mesta. Njegov razvoj treba da se odvija u više faza, što bi trebalo da uključuje prateću infrastrukturu, kao što je smeštaj u hotelima – izjavio je šef novosadske kancelarije za urbanizam Dušan Miladinović.

Novi Sad dobija aerodrom: Sa Čeneja letovi do Beča, Istanbula, Soluna?

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

258 Shares
258 Shares
Share via
Copy link