Magazin Srbija

Meštani Donjeg Stajevca odlučni u borbi protiv MHE, oterali radnike sa gradilišta na Pčinji

donji-stajevac-trgoviste-mhe

Stanovnici Donjeg Stajevca kod Trgovišta, koji su u petak protestovali protiv nastavka gradnje minihidroelektrane u centru tog sela, sinoć su oterali radnike koji su imali nameru da nastave polaganje cevi u korito reke Pčinje, izjavio je za N1 predsednik udruženja u formiranju – „Zaštitimo reku Pčinju i pritoke“, Slađan Stojilković.

– Noćas narod dežura gore. Videćemo šta dalje, u planu je da postavimo šatore ispred bagera i da dežuramo 24 sata – dodaje Stojilković.

Na snimcima dostavljenim N1 iz ovog mesta na krajnjem jugu zemlje vide se mašine, kao i prostor gradilišta koje meštani smatraju nelegalnim jer, kako kažu, nema zakonskih obeležja, poput table sa informacijama o investitoru, izvođaču, projketantu i građevinskoj dozvoli.

Čuju se i meštani koji se obraćaju radnicima ali i primedbe na račun vlasti.

Stajevčani, inače, tvrde i da su investitori „na divlje“ zaposeli tuđe parcele.

– Grade bez saglasnosti jedne žene koja živi daleko odavde, u Vojvodini, a vlasnica je pola imanja i nije ni znala šta se dešava. Mi ćemo narušavanje imovine rešavati preko suda, ali sada moramo da ih zaustavimo – dodao je Stojilković.

Velika šteta se, kako je rekao za N1 na protestu, nanosi prirodi i ljudima u Donjem Stajevcu jer nepoznati investitor, kršeći zakon, izmešta tok reke kroz selo, dok cevi za elektranu postavlja u samo korito, što je zabranjeno.

Protest Stajevčana su podržali aktivisti i branitelji reka iz više gradova Srbije i preneli tvrdnje meštana da u Pčinji više nema pastrmki i nekih vrsta rakova, od kada su radovi zapoćeti.

Stanovnici koji se bune podsećaju da ih niko nije pitao da li se sa gradnjom minihidroelektrane slažu, niti su investitora videli. Ali ne negiraju da u selu ima onih koji su mu imanje prodali.

Strahuju da neće biti vode kojom će napajati stoku i da će zato sedamdesetak domaćinstava morati da napusti ovo, već opustelo područje.

Na protestu su govorili da iza svega stoji „visoki funkcioner SNS iz Trgovišta“.

U centru Donjeg Stajevca, bez zvaničnog obaveštenja, kažu, iznikla je zgrada. Govore okupljeni da je to mašinska zgrada za minihidroelektranu, za koju ih niko nije pitao žele li je ili ne.

„Imam ovce, imam goveda, konja imam, nemam gde da ih napojim“, kaže jedan stariji meštanin.

Uz samu zgradu, novo gradilište. Nigde građevinske table – ko, šta, do kada i za koga gradi.

Donji Stajevac broji oko 250 stanovnika. Ovi ljudi su buduće ekološke izbeglice, kažu aktivisti koji su se okupili na protestu upozorenja u Donjem Stajevcu.

„Ako se ovo pusti u rad, ja mora se selim odavde, nemam gde. Jer tu vodu mi koristimo i za piće i za navodnjavanje bašte i za stoku“, kaže meštanin Mladen Tasić.

„Čije će ostati Trgovište, čiji će biti Donji Stajevac? To je ono što je poenta, to je ono što treba da prenosimo i Beogradu, jer Srbija se ne brani u Beogradu, Srbija se brani u Trgovištu“, naglašava Snežana Nedeljković iz pokreta „1 od 5 miliona“.

Šta na ovo nezadovoljstvo kaže predsednica opštine Trgovište Miljana Stojanović Zlatković? Kaže da na bunt meštana dela svoje opštine komentar nema i da za to nije ni nadležna. Iz prostog razloga, njen prethodnik je, a ne ona, dogovarao poslove u Stajevcu, i tu je razgovoru o radovima na bistroj Pčinji bio kraj.

Hrvati uništili bahatog vlasnika vile koji je prisvojio plažu i izbrisali ga sa lica zemlje

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

40 Shares
Share via
Copy link