Magazin

Đorđe Balašević danas bi proslavio 70. rođendan, da li znate kako je trebao da se zove?

Djordje-Balasevic
Đorđe Balašević Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pevač Đorđe Balašević rođen je na današnji dan pre 70 godina.

Njegova ćerka Jelena pre četiri godine je na službenoj Facebook stranici pevača podelila zanimljivu anegdotu vezanu za njegovo ime.

Đorđe je, naime, zamalo dobio ime Zoran. To se ime jako sviđalo njegovoj majci Veroniki, no u celu se priču umešao njegov deda Đoka koji je insistirao da dete dobije njegovo ime, piše Index.

Zoran ili Đorđe

– Bio je 11. maja 1953., rano jutro, mama je zato želela da me nazove Zoran, ali je deda rekao da je to ime za sodarskog konja, i insistirao da me nazovu Đoka, po njemu, što, među nama, ponekad može biti još neugodnije – rekao je tada.

– Našli su se nekako na Đorđe, priznajem da nisam baš oduševljen, ali do sad sam se već navikao, što je – tu je. Bik sam, dakle, u podznaku Blizanac, dominantni navodno. Školovao sam se s promenjivim uspehom, bolje da ne pričamo o tome, to je bio period negativne afirmacije moje ličnosti – pisalo je u objavi koja je kasnije obrisana.

Šarmer starog kova

– Igrao sam fudbal, ovisnički, neki misle da sam bio šarmer, neki da nisam imao pojma, u pravu su i jedni i drugi, što je najgore samo što ja sad ne znam kako bih vam to objasnio. Po zanimanju sam samouki velikan, što je šala, dabome. Ja sam samo jedan prosječan momak – skromno je tvrdio.

– Natprosečno talenovan, doduše. A datumima inače baratam slabije, sećanja klasifikujem po sasvim drugom sistemu, pa sad ipak neću uspomene heftati za stranice starih kalendara, pogrešiću, bojim se. Bilo ih je baš lepih, ukratko. Vredelo je, definitivno“, dodao je.

Poslednji rođendan

Podsetimo, nakon njegove smrti  ćerka Jelena otkrila je šta je Balašević poželeo za svoj, nažalost, poslednji rođendan.

– Mislio sam da ću večeras moći da se iskradem. Kakav divan dan! Svako lice koje vidim je jedno sećanje. Možda sećanje nije savršeno. Ponekad imam uspone i padove. Ali svi smo zajedno, a večeras ste moji – rekao je tada.

– Prekršiću običaj i reći ću što sam poželeo dok sam gasio sveću: Da vam život bude srećan kao što je moj bio. Da se jednog jutra probudite i kažete: NIŠTA VIŠE NE ŽELIM. 67 godina. Zar nisu prošle u trenu?.

Olivera u belom, a Đole u prsluku, farkama i sa „Mapet“ bedžom, venčanje Balaševića prepričava se kroz smeh

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
19 Shares
Share via
Copy link